HEAD RETSEPTID

Kiire paranemise smuuti

Joonasel juhtus üks õnnetus, mistõttu tema jalale tuli teha mitu õmblust. Paar päeva pärast õnnetust ei olnud tal erilist söögiisu ning ta palus endale teha smuutit greibi ja õunaga. Ma poleks sellise kombinatsiooni peale ise tulnudki ning imestasin tema keha teadlikkust küsida muuhulgas kõrge C-vitamiini ja ensüümirohket toitu. Panin smuutisse: 1 suure roosa greibi 1 suure magusa õuna 4 datlit (maitse …

Loe edasi »

Taavi gluteenivaba banaanisai

Banaanisai on Ameerikas väga populaarne. Ka meie pere kööki leidis see tee ühe USA toitumiskooli kaudu. Ja mu armas USAs elanud vanatädi Aura andis ided, kuidas seda veelgi maitsvamaks timmida. Mu abikaasale Taavile hakkas banaanisai nii meeldima, et külla minnes või külalisi oodates valmistab ta tihtipeale just banaanisaia. Taavi on banaanisaia meisterdamisel meie peres kahtlemata kõige vilunum. :) Retsept (Pyrexi …

Loe edasi »

Pehme gluteenivaba vegan brownie

Ülesanne: leiutada ruttu üks brownie ja lisada sinna võimalusel ka mustikad. Sihtgrupp: põhiliselt 4-7 aastased, aga ka vanemad, nii taimetoitlased kui muud tegelased. Lisamärkus: gluteenivaba ja tsitruselisteta! Joonas teatas enne oma sünnipäeva, et soovib šokolaadikooki ja mustikad peavad seal ka olema. Külalisi oli tulemas üksjagu, osad tsitruseliste suhtes tundlikud, nii et pähklikook ei tulnud kõne alla. Mõtlesin siis õhtul kell …

Loe edasi »

Gluteeenivabad vegan vastlakuklid

Vastlakukli traditsioonist on raske mööda vaadata isegi siis, kui väljas lund pole. :) Valmistasin siis koduski mõned kuklid, mida külla kaasa võtta ja mis oleks alternatiiviks neile, kes nisujahu süüa ei soovi. Koorega on siuke lugu, et kõik müügil olevad taimsed vahukoored sisaldavad hüdrogeniseeritud taimset rasva. Seejuures on kookoskoor minu jaoks liiga rasvane, riisikoor liiga ebastabiilne ja kaerakoor kummalise maitsega. …

Loe edasi »

Kreemine ja soe šokolaadi-mandli toorjook

Talvisel ajal maitseb mulle kakao, nii toorkakao kui kaarobiga. Ja mulle maitseb ka mandlipiim. Mikserdasingi täna sellise asja kokku, nämm! :) Retsept: 150g leotatud kooritud mandleid 10 datlit 500ml sooja vett 4 tl kakaod (nt Hot Choco, kus on kakao ja kaarob koos vaniljega) Tegemine: Mikserda kõik siidiselt kreemiseks ja vala tassi. Valmis. Sellest saab 5-6 tassi.

Loe edasi »

Õuna-datli kommid

Retsept, 25+ tk: 120 g kivideta pehmeid datleid 70 g õuna, lisaks mõned väiksed õunatükid kommide sisse 120 g pähkleid (näiteks 80 g India pähkleid, 40 g Kreeka pähkleid) 30 g kuivatatud jõhvikaid 2 tl sidrunimahla kaneel rullimiseks: marjajahu, seesamiseemneid, kookoshelbeid, kaneeli Peenesta datlid ja pähklid, lisa õunatükid ja kuivatatud jõhvikad ning peenesta uuesti. Segu võiks olla tekstuurne, mitte väga …

Loe edasi »

Banaani-pulgajäätis

Sobilik nii suurte kui väikeste peole! :) Retsept, 1 tk: 0,5 küpset banaani 2 spl sulatatud šokolaadi (v 12 g), näiteks riisipiimašokolaadi kookost, maisihelbeid, õhitud riisi vmt jäätisepulk Pane šokolaad sulama (alumine veega kauss väiksem ja peal suurem kauss šokolaadiga, nii ei pääse veeaur šokolaadile ligi). Koori banaanid, lõika pooleks ja vajuta jäätisepulk sisse. Määri spaatliga banaan šokolaadiseks ja veereta …

Loe edasi »

Kirsi-šokolaadi, kõrvitsa-apelsini ja vaniljega kookoskreemikommid

Kirsi-šokolaadi, kõrvitsa-apelsini ja vaniljega kookoskreemikommid on maitsvad värvilised ahvatlused, mis sobivad igasugusele peolauale. Hoia komme külmikus, kui soovid kõvemaid ja toas, kui pehmemaid. Võib-olla kõrvitsa-apelsini kommid on kõige võõrama maitsega, ent siiski proovimist väärt. Retsept, 30+ kommi: 400 ml mahekookospiima (üleöö külmkapis, sellest tuleb tahket kreemi u 180 g) 120 g kookoshelbeid 75 g roosuhkrut 2 tl Bourboni vaniljet 40 …

Loe edasi »

Klassikaline Aasia köögiviljavokk pähklite ja seentega

Suure Aasia toidu sõbrana meeldib mulle väga, et sealne köök on täis vaimustavalt maitsvaid taimseid toite. Siin üks lemmik. Lihtne, kiirelt valmiv ja maitsev. Retsept 6le: 4 porgandit, puhastatud ja juurviljakoorijaga ribadeks lõigatud 2 väikest suvikõrvitsat, poolitatud ja jämedateks viiludeks lõigutud (1-1,5cm) 4 eri värvi paprikat, puhastatud ja peenikesteks ribadeks lõigatud 4 peotäit šampinjone (või muid seeni), hakitud 3 peotäit …

Loe edasi »

Vegan parmesani juust

Ma olen seda parmesanipuru mitmele tuttavale maitsta andnud ja pärast esimest suutäit vaatavad nad kõik küsivate silmadega mulle otsa: “Ja siin pole juustu sees?” See vegan parmesani juust sobib suurepäraselt salatile, supile, pastale, kastmele või kuhu iganes sa muidu parmesani paneks. Retsept: 100g jahvatatud India pähkleid 35g maitsepärmi 2 tl meresoola Pitsamaitseainet Küüslaugupulbrit Jahvata kuivad India pähklid peeneks jahuks, sega …

Loe edasi »