TERVIS

Mis värk selle gluteeniga on?

Miks nii paljud inimesed on gluteenitalumatusega? Ja miks teeb gluteen kaalulangetamise raskemaks? Trevor Justice Taimetoidu Tervise Instituudist (Vegetarian Health Institute) intervjueeris dr Rita Marie Loscalzot. Kuulasin ja tõlkisin teile ka! :) Vegetarian Health Institute´i järgi ei talu 30-50% populatsioonist gluteeni. Kui sa oled üks neist, siis gluteeni väljajätmine söögist võib aidata stabiliseerida su veresuhkru, tõsta energiataset, kaotada uduse oleku, liigese …

Loe edasi »

Kuidas idandada päevalille seemneid?

Loomi me veganid ei söö, aga lillebeebisid küll :). Siin on imehea idee kodus ise seemned idandama panna. Päevalilleseemne idandid on hea võimalus salatit või smuutit toitaineliselt rikkamaks muuta. Maitse peaks olema värske ja kergelt pähkline ning kasvatada saab aasta läbi. Kõik käib väga lihtsalt. 1. Kõigepealt leotad üle öö ja pesed siis puhtaks. 2. Seejärel sooja pimedasse kohta seisma, …

Loe edasi »

Elavhõbedasaastatuse risk Euroopa Liidu vastsündinutel

Pea 2 miljonil Euroopa Liidus sündinud beebil on suure tõenäosusega kehas WHO ja ELi ohutuspiirist suurem kogus metüülelavhõbedat. Euroopa Liidus (EL) sünnib iga aasta peaaegu 2 miljonit last, kelle metüülelavhõbeda tase kehas ületab ELis määratletud ohutut taset. 200 000 neist on see tase kõrgem ka Maailma Tervishoiuorganisatsiooni (WHO) poolt märgitud ohutust tasemest. Need numbrid pärinevad äsjasest suurest uuringust, kus võeti …

Loe edasi »

Oliiviõli pole tervislik (VIDEO)

Võib-olla ütleb see midagi, et kreeklased on Euroopa pakseim rahvas :). Mis siis, kui ütlus “oliiviõli on südamele hea” on kõigest reklaamikõll? Dr Michael Klaper räägib, et Vahemeredieet on parem kui tavadieet mitte oliivõli pärast, vaid vaatamata sellele. “Söö toitu sellisena nagu see on kasvanud. Restoranitoit on maitsev, seda on mugav süüa, aga söö valmistoitu nii vähe kui võimalik,” on dr Klaperi soovitus.  On …

Loe edasi »

Lae alla Colin Campbelli raamatu WHOLE 1. peatükk

Maikuus ilmub The China Study autori ja lugupeetud teadlase Colin T. Campbelli kauaoodatud raamat Whole. Raamatu 1. peatükk on juba tükk aega väljas. Kes tahab, saab raamatu esimesed 21 lehekülge pdf-is läbi lugeda. Whole 1. peatükk

Loe edasi »

Kui palju rasva on okei ja kust seda saab?

Elus värske toit on täis toitaineid. Kuid võib juhtuda, et süües elus toitu saad enamuse kaloritest hoopis rasvast. Kuidas see juhtub? Peamiselt saavad toortoitlased oma kalorid puuviljadest, juurviljadest ja rasvadest. Vahel ka gluteenivabadest täisteradest. Juurviljad on fantastilised mineraalide allikad, ent neis on vähe kaloreid. Puuviljad, eriti magusad puuviljad, on jällegi superhead vitamiini ja kalori allikad, ent nad seedivad kiirelt, mistõttu …

Loe edasi »

Mida teha, et toidust piisavalt rauda saaks?

Kiputakse ju ikka arvama, et taimetoitlane, eriti vegan, ei saa kuskilt rauda. Et raudpanni lakkumisest suurt kasu pole, tasub visata pilk peale dr Michael Klaperi soovitustele. Probleemid vähese rauaga Kui kehas on krooniliselt vähe rauda, sest näiteks ei sööda rauarikkaid toite, keha ei suuda seda omastada (soolehaigus) või see kaob kehast, siis vereloome rakkudel luuüdis pole piisavalt rauda, et teha …

Loe edasi »

Loomne valk soodustab varast puberteeti

Dr Greger arutleb videos, miks tänastel lastel hakkab puberteet aina varem. Tavameditsiin on seni arvanud, et puberteet algab üha varem, kuna meie lapsed on muutunud üha paksemaks. See vastab tõele ameeriklaste osas. Aga lapsed lähevad aina paksemaks ka Euroopas, samas pole eurooplastel puberteedi algus nii palju ettepoole nihkunud. Seega rohkem kui palju lapsed söövad, loeb see, mida nad söövad. Kõige …

Loe edasi »

Paul Nison õpetab mandlipiima tegema (VIDEO)

Mandlipiim on supertoitev ja väga maitsev. Meie lastele meeldib see väga. Kõige parem on mandlipiima ise teha, sest poepiim pole elus ja sa ei tea kui kaua see on seisnud. Paul kasutab suurt VitaMix blenderit, paneb sinna 3 tassitäit öö otsa ligunenud mandleid (enne tasub üle loputada) + 6 tassi vett = ja blenderda. Muidu retsept ühele inimesele: 1 tassitäis …

Loe edasi »

80% antibiootikumidest kasutab lihatööstus

2011. aastal kulus USAs loomade peale 13 miljonit kg antibiootikume! Hiljuti ilmunud uuringus selgub, et looma- ja linnuliha vabrikute antibiootikumide kasutamine on meeletult kasvanud. Numbrid on muidugi suured nagu USAs ikka. Uuringus on näha, et 80% USAs müüdud antibiootikumidest läheb lihatööstusesse. Antibiootikumide müük on kasvanud 2009. aastast saati. 2011. aastal läks inimeste haiguste raviks 3,49 miljonit kg (!) antibiootikume ja …

Loe edasi »