TERVIS

Soja – toit, mürk või imeravim?

Kuigi Aasias on soja aastasadu söödud, levib Läänes soja kohta erinevaid arusaamu. Kahtlemata on sojal pime pool, aga on ta siis ohtlik või hoopis raviomadustega? Sojaubadest valmistatud toite peetakse tervisliku toitumise tavapäraseks osaks. Osalt on see seotud usuga, et sojal on imeravimi võimed. Uskumatu, aga leidub inimesi, kes neelavad hommikuks peekonit ja mune, ise tervise pärast muretsemata, kui lõpetavad eine …

Loe edasi »

Soome ja Rootsi lastearstid: veganlus on lastele sobilik!

Esmaspäevases Pealinna artiklis ütles Eesti Lastearstide Seltsi juhataja dr Ülle Einberg, et „lastele põhjustab pikemaajaline taimetoitlus tervisekahjustusi ja väikelastele võib see olla suisa eluohtlik.” Soome ja Rootsi lastearstid andsid sellele põhjapaneva vastuse! Dr Einberg loetles suurel hulgal probleeme, mida tema hinnagul veganlus võib põhjustada. Maailma suurim (üle 100 000 liikme) toitumisspetsialistide organisatsioon Academy of Nutrition and Dietetics (AND, Toitumise ja Dietoloogia Akadeemia) …

Loe edasi »

Dr Jameth Sheridan paljastab revolutsiooniliselt lihtsa seose vähiravis!

Kirglik dr Jameth Sheridan paljastab The Renegade Health Show´s revolutsiooniliselt lihtsa seose loomulikus vähiravis. Mis seos on suhkrul ja vähil? Peale selle, et valge suhkur on mürgine ja toidab muudnunud rakke, on siin veel midagi… Dr Jameth Sheridan tutvustab siin videos põhimõtet, miks keemiaravi toimib paremini, kui juua suhkruvett. Ja kuidas karbis kinni isloeeritud mõtlemisega inimene võiks näha kaugemale ja …

Loe edasi »

Kuidas võiks olla seotud gluteenitalumatus ja GMOd?

Miks gluteenitalumatus järsku nii populaarne on? Ja miks ilmneb see mõnedel alles hilisemas eas? Tuleb välja, et geneetiliselt muundatud organismidel ja eriti just nende mürgisusel on siin väga tähelepanuväärne roll. Jeffrey Smith, üks maailma tunnustatumaid geneetiliselt muundatud organismide eksperte, mitmete raamatute ja filmide autor, nõutud kõneleja, kirjutab Vastutustundliku Tehnoloogia Instituudi lehel seosest, mis on geneetiliselt muundatud organismide gluteenitalumatuse vahel. Hinnanguliselt …

Loe edasi »

Dr Greger: küpsetatud liha on mürgine!

Dr Michale Greger selgitab oma viimases artiklis, et igasuguse liha kuumutamine muudab selle inimesele mürgiseks. Dr Gregeri blogist: Kui küpsetada kõrgel temperatuuril imetajate, kala või linnu lihast, tekivad kantserogeensed kemikaalid, mida nimetatakse heterotsüklilisteks amiinideks (heterocyclic amines), mis soodustavad rinna-, soole-, kopsu-, pankrease ja eesnäärmevähki. Isegi, kui välistada riskantsed küpsetamismeetodid nagu grillimine ja praadimine, peab arvestama, et kui küpsetada kana 176 …

Loe edasi »

SIRP: Surmav sõltuvus, mida ühiskond ei teadvusta

Armastatud kultuurileht Sirp kirjutas põhjalikult valgest suhkrust: “Suhkru oht seisneb ka selles, et meie kehal puuduvad adekvaatsed mehhanismid hoiatamaks aju, et nüüd aitab söömisest.” Tänapäeval teame kõik, et alkohol ja tubakas on meile ohtlikud ja nende tarbimist tuleb hoolega reguleerida. Keegi ei tule selle pealegi, et ühiskond võiks suunata lapsi endale neid sõltuvusi tekitama, isegi kui see annaks ettevõtjatele majanduslikku …

Loe edasi »

Kiri ajakirjale Eesti Arst: ettepanek elustiili mõjude kajastamiseks

Tere! Loen huviga juba aastaid Eesti Arsti ajakirja, osalt isiklikust huvist, osalt, sest mul on ümber mitmeid toredaid arste. Tore, kui leiaksite, ergutaksite ja kajastaksite ka elustiilimuutustest lähtuvaid uuringuid. St, väga põnev, et tutvustate riigi teadustöö aastapreemiaga arstiteaduste alal tunnustatud teadlaste tööd krooniliste põletikuliste nahahaiguste patogeneesist. Ent kuna avastatud geen on seotud ka Crohni tõve ja psoriaatilise artriidiga, tekkis minul …

Loe edasi »

Eesti Arst: Rinnapiim on lapsele hädavajalik

Eesti Arsti ajakirjas ilmus teaduslik selgitus rinnapiima mõjust nii lapsele kui emale. Siin on raudselt asju, mida sa ei teadnud. Ja iga uue teadmisega tõuseb imetlus elu korrapärasusest – kõigel on oma koht. Ka Eesti Arsti artiklis soovitatakse anda lapsele esimesel poolel aastal ainult rinnapiima ning võimalusel kauemgi. Maailma Tervishoiuorganistatsioon soovitab anda rinnapiima kindlasti kahel esimesel eluaastal. Siit kerkib muidugi küsimus, …

Loe edasi »

Millal gluteenivaba toitumine on ebatervislik?

Veel paar aastat tagasi arvasid teadlased, et nisust leitav gluteen kutsub reaktsiooni esile ainult nendel inimestel, kellel on tsöliaakia või nisu allergia. 2013. aasta alguses sai aga selgeks, et tsöliaakiat mittepõdevad patsiendid võivad kogeda gluteeni või nisu suhtes tundlikkust. Samuti seostub see tavaliselt ka teiste allergiate ja talumatustega. Eksperdid on ühel nõul, et inimestel esineb gluteeniga seonduvalt nisu allergiat, tsöliaakiat ja gluteeni tundlikkust. …

Loe edasi »

Millised toidud suurendavad õnnetunnet?

Vaimsed haigused on tõusujoones ning seetõttu otsitakse ka lahendusi laiemalt. Aina rohkem on uuringuid, mis kinnitavad toitumise ja mentaalse heaolu seost. Aga mida siis süüa? Et palju kiidetakse juurvilju ja puuvilju, alustasid teadlased just siit. Uuringud igalt poolt maailmast kinnitavad seost õnnetunde ja puuviljade-juurviljade söömise vahel. Need, kes söövad puuvilju-juurvilju iga päev said uuringus suurema tõenäosusega klassifitseeritud kui “väga õnnelikud”, …

Loe edasi »