TERVIS

Diabeedi üleravimine saastab keskkonda

Juba pikemat aega on Lääneriikides probleem ravimite üleküllusega veevarudes. Nimelt sisaldab ka kraanivesi antibiootikumide, beebipillide, depressantide, valuvaigistite ja diabeediravimite jääke. Suurim probleem on USAs, kuid Prantsusmaa ja Inglismaa ei jää palju maha. Kas ennetamine aitab seda probleemi Eesti ära hoida? Mure droogidega veekogudes on olnud juba aastaid ning selliste kemikaalide tase aina kasvab, sest erilisi meetmeid selle pidurdamiseks pole vastu …

Loe edasi »

Uuring: glüfosaat kahekordistab lümfoomi riski

Tuntud umbrohutõrje aktiivaine glüfosaadi must nimekiri aina kasvab – nüüd selgus, et see on lisaks kõigele muule seotud ka lümfikasvajaga. Glüfosaat on teada Monsanto umbrohutõrjest, aga seda leidub ka mujal. Ühendriikides näiteks kasutatakse enamuses just Monsanto glüfosaati. Selle kasutamine on järsult tõusnud ka mujal seoses GMO viljade kasvatamisega, mis on aretatud seda taluma. Monsanto kinnitab siiani, et Roundup on ohutu. …

Loe edasi »

Seentest leiti mitut sorti D-vitamiini

Teadlased testisid seeni, et vaadata, kas need suudavad toota D-vitamiine ning avastasid, et seened on kohati paremad kui lisandid. Ajakirjas The Journal of Federation of American Societies for Experimental Biology ilmus möödunud aastal Bostoni teadlaste kokkuvõte seenkatsetest. Varasemalt on teada, et seened suudavad toota nii vitamiini D2 kui D4. Teadlased kiiritasid seeni UV-kiirtega, ning kasutasid kõiksugu põnevaid viise vitamiinitaseme mõõtmiseks, …

Loe edasi »

Teadlased leidsid Aafrika hõimul enneolematu kõhufloora

Uurijad vaatasid Ida-Aafrikas Tanzaanias paikneva Hadza hõimu kõhumikroobe ning avastasid sealt mida sellist, mida nad varem näinud polnud. Hadzad söövad juurvilju, marju ja vähesel määral jahisaaki. Uurijad avastasid, et nende kõhu mikrofloora on selline, mida modernses ühiskonnas varem nähtud pole. Duke´i Ülikooli mikrobioloogi sõnul näitab see, et meie kõhu mikrofloora kohandub mitte ainult toitumise vaid ka keskkonnafaktoritega. Uurijad on juba …

Loe edasi »

Brokoli teeb õnnelikuks

Me juba teame, et juurviljad ja puuviljad on hea tervise jaoks hädavajalikud. Kuid hiljutine uuring leidis, et need mõjutavad ka meie tuju! Tunnustatud teadusajakiri British Journal of Healthy Psychology avaldas Uus-Meremaa teadlaste uuringu, mis seostas juurviljade ja puuviljade söömise elus hakkama saamisega. Uuringus jälgiti 13 päeva 405 inimest. Kes sõid hulganisti värskeid puuvilju ja juurvilju olid õnnelikumad, uudishimulikumad ja loomingulisemad. …

Loe edasi »

Adenoviirus 36 – kanaliha kannab rasvumisviirust

Kanaliha peetakse üldiselt tervislikumaks kui punane liha. Seda peetakse vähem rasvasemaks ja ohutumaks. Kuid kanaliha pole sugugi ohutu, selgitab tuntud taimepõhine arst dr Michael Greger. Uuringud kanalihas leiduvast viirusest adenoviirus 36 on lähiaastatel ilmunud mitmes meditsiiniajakirja. Ühes 4000 inimesega uuringus seostati kanaliha kaalutõusuga. Teises uuringus haarati neli riiki ja 89 000 inimest. Loomne valk seostati suurema kaalutõusuga ning kanaliha oli …

Loe edasi »

Akne pole toitumisega seotud? On küll. Dr McDougall selgitab

Tavapäraselt öeldakse akne all kannatajatele, et akne pole söögiga kuidagi seotud ning sellega ei tasu oma pead vaevata. Just toitumine aga annab parima võimaluse aknet ohjata. Põhikoolis oli mul üks periood, kus olenemata sellest, mida tegin, ilmus iga päevaga nahale aina rohkem vistrikke. Vähemalt nii mulle tundus. Arstid andsid antibiootikume, alkoholiga nahamäärdeid ja ütlesid, et tõenäoliselt on tegu allergilise reaktsiooniga. …

Loe edasi »

Dr Michael Klaper selgitab, kuidas ennetada ja ravida lekkiva soole sündroomi (VIDEO)

Lekkiva soole sündroom põhjustab mitmeid probleeme, nende seas ka artriiti ja autoimmuunhaigusi. Aga kuidas seda vältida või ravida? Vegetarian Health Institute´is mu õppejõud olnud karismaatiline dr Michael Klaper räägib asja lihtsalt lahti. “Haiglas puhastame kirurgilisi instrumente alkoholiga, et baktereid tappa. Ja inimesed joovad seda! See teeb su soolestikuga muidugi vaimustavaid asju,” naerab dr Klaper. Moderne elu on tema sõnul rünnak …

Loe edasi »

VAATA LÜHIFILMI “Toit: suurim saladus paljastatud”

15minutiline lühifilm annab mõtteid, miks on meie toidus mürgised ained ja miks selliseid toite üldse müüakse. Need on teemad, mis rahava eest pikalt varjul olnud, kuid mida teatud ringkondades juba ammu teatakse. Siin filmis tutvustatakse ka ideed rahavastiku vähendamisest. Kuid inimesi pole liiga palju, liiga palju on kehvade valikutega inimesi. Loomade kasvatamine söögiks ja neile sööda kasvatamine on probleem, sest …

Loe edasi »

Veganitel puuduvad kõhus mürkitootvad bakterid

Liha, piima ja muna sööjatel leidub kõhus rohkelt mürgist ühendit tootvaid baktereid, mis aitavad muuhulgas kaasa ka infarkti tekkimisele. Nüüd siis on teada, et teatud kõhubakterid töötavad ümber loomsest saadava karnitiini ning koliini mürgiseks trimetüülamiiniks, mis maksas oksüdeeritakse trimetüülamiinoksiidiks (trimethylamine-n-oxide) ning mis seejärel on meie vereringes. Lihasööjatel on neid baktereid palju, ja ka karnitiini ning koliini ümbertöötlemisest tekkivat mürki palju. …

Loe edasi »