Elli 2. sünnipäeva peolaud

Elli 2. sünnipäevapeol oli pisikesi külalisi vanuses 6kuud-5aastat. Mõtlesime Taaviga pakkuda midagi sellist, mis sobiks ka neile, kes tavapäraselt söövad maitsekat küpsetatud toitu. Aga samas midagi sellist, mis sobiks ka pisikestele. Ja nii tegime põhiroaks kõrvitsa püreesupi :).
Kooke oli meil kaks: porgandi-ananassi ja banaani-mustsõstra. Pildid ja retseptid all.

KÕRVITSA PÜREESUPP
1 väike kõrvits või veerand suurt, umbes 1,5kg
3kg kartulit
5 porgandit
Öko puljongikuubik, 2-3tk (vabalt saab ilma ka, siis võib huvilistele soolatopsi lihtsalt juurde panna)
Maitserohelist

Auruta kartulid, porgandid ja kõrvits ning tee saumikseriga püreeks. Sega soojas vees puljongikuubikud ja kalla siis ülejäänud supi sisse. Sega läbi ja lisa endale meeldivad maitseained. Pakkusime supi juurde rohelist sibulat ja juustusema maitse saamiseks pärmihelbeid.

HERNEJAHUST PITSAKÜPSISED (70tk)
260g hernejahu
65g kartulitärklist
1 tl soola
10 g pitsamaitseainet (2 pakki)
80ml oliiviõli
200ml tomatipastat
100ml vett
2 paprikat

Sega ühes kausis kokku kuivad, teises vedelad koostisosad. Siis sega omavahel kokku, lisa tükeldatud paprikas. Säti plaadile ja lükka ahju. 140kraadi juures läheb veidi alla tunni. Kui juhtud tainast maitsma, siis tea, et hernemaitse kaob pärast küpsetamist täielikult.

RIISIJAHUST ÕUNAKOOK

Selle koogi valmistas Elli sünnipäevale mu vanaema, kes on olnud nii armas ja uurinud erinevaid taimseid retsepte, et me ikka midagi süüa saaks. Ta on valmistanud meile imemaitsvaid sooje salateid isetehtud kastmetega. See kook on küpsetatud ja väga tavalise nisujahust koogi moodi.
Plaaditäis õunakooki:
0,5kl päevalilleõli
150g roosuhkrut
150ml taimset piima (tema kasutas sojapiima) + 1tl sidruni mahla, et hapuks läheks
400g jahu (2,5tassi)
2tl küpsetuspulbrit
6 suurt õuna + kaneeli + suhkur

Vanaema õpetus on selline: Ühes kausis kokku õli ja suhkur. Teises jahu ja küpsetuspulber. Kolmandas kausis taimne piim ja sidruni mahl (v sidrunhappe pulber). Lisa hapupiim õli ja suhkru miksile, sega kokku, sinna juurde jahu ja küpsetuspulbri segu. Läbi segada ja külma. Samal ajal ahi sooja ja hakkad õunu hakkima. Siis valad taina soojale ahjuplaadile ja ajad märja käega laiali. Sinna peale õunad ja kaneeli-suhkru segu. Vopsti ahju 180 kraadi u kolmveerand tundi. Kui ääred hakkavad pruunistuma, võta välja.

Riisijahust kook pudiseb rohkem, nii et alati peab andma koos taldriku v salvrätiga.

KAERAKOTLETID PORGANDI JA PEEDIGA
Kotlettidega panustas mu ema, kes samuti on uurinud taimseid retsepte, et meile midagi süüa saaks pakkuda. Tema õpetused on järgmised:
Peedikotletid:
200g riivitud peeti, peotäis kaerahelbeid, peotäis rukkijahu, sidrunipipart, 3 küüslauku, tilli.
Porgandikotletid:
1 suur riivitud porgand, kuni 200g riivitud kõrvitsat, peotäis kaerahelbeid, riivitud muskaatpähklit.
Sega osad kokku ja hakka pätse tegema. Mõlemad kotletid paneeris ema rukkijahu-basiiliku segus, siis plaadile ja ahju. Tee endale mugava kuumusega, kuni valmis saavad.

VÄRSKE SALAT RIISIPABERIS
Riisipaberid (saab Selverist, Stockmannist, Umami veebipoest)
Erinevat rohelist, näiteks roheline salat, jääsalat, basiilik, murulauk
Tomat, paprikas, kurk

Pese ja rebi salat, tükelda maitserohelised, tomat ja paprikas ning riivi kurk. Sega kausis meelepäraste maitselisanditega.
Siis pane suurde kaussi jahe vesi ning aseta õrnalt kaks riisipaberit sinna sisse. Oota natuke (10 sekundit). Kui riisipaber on pehme, võta välja ja aseta puhta rätikuga kaetud lõikelauale. Pane riisipaberile suur lusikatäis salatit ning rulli siis nii kokku nagu nõuka ajal vorsti paberisse rulliti :). Lõika terava noaga ettevaatlikult pooleks ja aseta püstiselt taldrikule.
Riisipaberi vräppi saab süüa küüslaugu ja paprika kastmega.

INDIA PÄHKLI KASTMED PAPRIKA JA KÜÜSLAUGUGA
400g India pähkleid (200g üks kaste)
paar küüslauguküünt (maitse järgi)
1 sidruni mahl
2 paprikat

Pane pähklid vette ja lase neil 4-5h liguneda. Siis loputa ja kalla blenderisse, juurde neljandik tassi vett ja püreesta. Vajadusel lisa veel vett. Kui pähklid täiesti kreemised, lisa juurde poole sidrunimahl, maitse järgi küüslauguküüned, teise puhastatud paprika, poole sidruni mahl ja nt maitseained (soola, ürte, mis endale meeldib).

Lisaks nendele söökidele oli meil kaks kooki ka:

llPorgandi-ananassi kook (kergelt küpsetatud)            Banaani-mustsõstra kook (elus toit)

Elli koogid

 

Lähemalt... Liisa-Indra

Liisa-Indra
Inimene on imeline ja kõikvõimas, loodus vägev ja loomad justkui teiste rahvuste esindajad, sõbrad. Kui mu keha sai vabaks mürgisest toidust, sain aru palju see oli mind tagasi hoidnud ja kurnanud. Oleme terve perega veendumusel, et elus taimetoit on inimese loomulik toit. Kedagi ei pea tapma või piinama, et meie saaks elada. Igaühel on õigus rahus elada. Igaühel. Elame armastuses, tervises, õnnes ja rahulolus ning soovime sama teistele, liigist olenemata.

Vaata seda ka

Hommikusöök: tofukreem maasikatega

Soovisin ükshetk proovida puuviljasmuutide ja pähklikreemide vahele ka tofukreemi. Koogi jaoks olen seda teinud, aga …

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga