Gluteenivabad, õlivabad, täistoidust maitsvad ja maitsekad krõpsuleivad. Jeei! :)
Ma olen igasuguseid krõpsuleibasid proovinud teha ja kunagi pole need olnud nii erilised, et ka laiemalt jagada. Aga nüüd on!
Meeldivad ka lastele, ei teinud sibula ja küüslaugu osas väga teravaid.

Vahel ikka ostame maisi-riisi vahvleid, kutsume kõiki krõpsuvaid “leibasid” krõpsuleibadeks. Mulle meeldib nii palju kui saan ise teha. Ja kui on vaja süüa krõpsuleibasid, siis ma tahan need ka ise teha. Sest see tähendab, et me sööme neid vähem ja teiseks, pole plastpakendit, mis pärast looduses järgmised 100 aastat laguneb.

IMG_2031_2Retsept (2+ ahjuplaaditäit):
300g aurutatud/keedetud kartulit (2 kartulit)
265g valge tatra jahu (ma jahvatan ise, aga usun, et Veski Mati pruun tatrajahu sobib ka)
38g linaseemne jahu veega püreeks + linaseemneid peale panemiseks
7-10g pärmihelbeid (toimib ilma ka)
1 keskmine sibul
2 korralikku küüslauguküünt
Lemmikürdisegu või kartulimaitseainet ürtidega (Santa Maria maitseaine segu: tilliseeme, küüslauk, petersell, koriander, till, aed- piparrohi, majoraan, tüümian, muskaatpähkel)
Meresoola
~250ml vett, et blender käima läheks ja tainast parem plaadile oleks kanda (kui kartulit keedad, kasuta kartulivett)

Kuidas teha:
1. Pese (vajadusel koori) kartulid ja pane aurutama/keema.
2. Peenesta linaseemned ja sega piisava koguse veega, et tekiks jogurtilaadne mass.
3. Jahvata valge tatar jahuks ja pane kaussi ootama.
4. Puhasta ja lõigu sibul, koori küüslauk.
5. Pane kartulid blenderisse, lisa sibul, küüslauk, linaseemnepüree, vesi ning püreesta (saab ka saumikseriga kausis).
6. Tõsta saadud segu tatrajahuga kaussi ja sega kokku, lisa juurde pärmihelbed ja kartuli maitseaine.
7. Kanna pool tainast õhukese kihina ahjuplaadile. Et paremini laiali ajada, tee käed/lusikas märjaks (nii ei kleepu tainas külge). Siis raputa peale linaseemned ja suru märja käega kergelt sisse. Pane ahju, mis pole üle 80-100 kraadi.
8. Kui tainas hakkab ahjus juba pealt kõvenema, lõika pitsalõikuri või noaga jooned sisse, et pärast saaks paremini kätte. Kui teed tükid väikesed, siis annab sellest ka lihtsalt krõpsud teha, nt mõnele üritusele. Variante on meeletult! :)
9. Võta krõpsud välja siis, kui need on pealt just kõvaks kuivanud, aga mitte nii palju, et jäävad küpsetuspaberile kinni. Krõpsud kuivavad õhu käes edasi.

Kui kuumas ahjus?
Üle 80 kraadi ei maksa minna, sest linaseemneõli suitsupunkt on umbes 90 kraadi, lisaks, kui liiga kuumas ahjus teha, kuivab tainas küpsetuspaberi külge kõvasti kinni. Vaata, et pealt pruuniks ei lähe, sest see tähendab akrülamiidi, toit muundub ja tekivad mürgised ühendid.

Head proovimist!