Maitsemerede vallutaja ja legendaarne köögikauboi Imre Kose leiutab oma koduses katselaboris alalõpmata kõiksugu põnevaid asju. Võtsin terve kotitäie tema leiutisi kaasa ja katsetasin omal nahal ära! Aga ma pean ütlema, et ühest katsest läksid hambad imeilusaks roosaks! :)

Istusin üks õhtu maha Gourmet Clubi kirgliku eestvedaja ja armastatud koka Imrega, kes rääkis oma reisidest kaugetele maadele: “Ma olen alati taimetoitu armastatud, aga viimasel ajal on kuidagi eriliselt soov taimset ja värsket saada,” jutustab Imre.

“Imetlen väga eksootilisi toite ja saan sealt palju inspiratsiooni. Näiteks olin Tais ja seal ju on kõik värske kogu aeg olemas. Issand, milline kergus sellest tuli, kui sa söödki kergeid ja lihtsaid taimseid toite,” teab ta. “Ma ei ole vegan, lihtsalt armastan taimseid toite, viimasel ajal kohe eriti. Aga lisaks on taimetoidu köök ka nii põnev!”

Gourmet Clubi esimene toode oli muide Caesari kaste, mis on olnud 10 aastat rahva seas armastatud. Ka on hästi teada Gourmet Clubi Pesto. Aga et need on kõik loomsed tooted, siis pakkusin Imrele välja, et nüüd võiks ta siia kõrvale asuda katsetama India pähklite, mandlite, pärmihelveste ja kõiksugu muu taimse kraamiga, et arendada välja uusi taimseid retsepte.

Imre kinnitab, et Gourmet Club võib ka edaspidi inimesi taimsete toodetega üllatada.
“Tänapäevane gourmet mõiste peidab endas lisaks rikkalikule maitseelamusele, naturaalsust ja tervislike põhimõtete kombinatsiooni,” on kirjas Gourmet Clubi kodulehel.

Imre ladus mulle siis kotitäie kõiksugu asju, mis tal Gourmet Clubi Arsenali keskuse kohvikus käepärast oli. Supermarketites juba ammu laineid löönud peedihummusest eksootiliste juustumooside ja veidi ettevaatust tekitavate sinepiteni välja.

Keeruga sinepid

Siililegi selge, et kui on kokku pandud tõeliselt loomingulised nüansid, siis see paneb endal ka mõtted tööle. Mul on sinepiga selline iseäralik suhe, et vahel väga igatsen teda, aga kui ta lõpuks olemas on, siis kipun liialdama! Gourmet Clubi köögilaboris villitud Apelsini-Kappari Sinep on… nii apelsinine! Mulle nii meeldis!

Lisasin seda vokitud šampinjonidele, üliäge, kuidas krõmps ja vetruv maheda maitsega seen kohtab mahlakat apelsini. Suviselt Vahemereliku teema lööb üles. Hiljem tegin veel salatit, kuhu lisasin neidsamu seeni, aga segasin paar lusikat Apelsini-Kappari Sinepit ka väikse mandlipiima, tilga sojakastme ja pärmihelvestega kastmeks. Magus mahlaapelsini maitse tasakaalustub soolaste kapparite lähikonnas, sinepi vürts hoiab neid mõlemaid koos. Kastmeid teen sellest ilmselt veel edasigi.

Viigimarja-Konjaki sinep oli mulle võõrama maitsega. Magusat viigimarja me ikka teame ju, aga konjakit siia juurde? Ma üldiselt konjakit eriliselt ei tarbi ka ja minu jaoks läks sinepi vürts konjaki särtsuga natuke tugevaks. Aga! Võtsin ühe salatilehe, määrisin sinna õrnalt Viigimarja-Konjaki sinepit ja keerasin selle vegan juustukangi ümber ja see mahe kooslus justkui lahendas minu jaoks teravad nurgad maha.

Eksootilised juustumoosid

Avastasin, et lisaks vegan juustule sobivad need kuumalised moosid ka kurgi ja suvikõrvitsa peale. Õuna-Põldsamaa Kuldse Juustumoos on täitsa nagu õunamoos, aga nagu pole ka. Tuleb välja, et lisaks õuntele on siin peidus ka aprikoosid ja rosinad ning ingver. Klassikalisele vegan juustule annab see lisaks huvitava buketi, mille maitseid jääd ka pärast ära söömist veel uurima. Veiniarmastajad võtaksid siia nüüd päikeseloojangu saatel ühe lonksu ka veel peale.

Jõhvika-Portveini Juustmoos on see-eest jällegi tummisem tegelane. Marjade maitse tuleb ilusti läbi ja ses osas ta meenutab korraks isegi täitsa tavalist moosi. Kuid punase veini aroom hõljub siin samuti. Tuleb välja, et siin peidavad ennast veel kirsid ja kardemon! See moos meeldis mulle väga pehme vegan juustuga ja soolase küpsisepulgaga.

Võluvad hummused

Taimetoidu fännid märkavad uusi maitseid poelettidel enamasti üsna kiirelt, sest meil lihtsalt pole suurt valikut. Ja kui külmleti valgete purkide vahele saabusid tumedates värvilistes toonides eksootilised tegelased, siis loomulikult valge põhjamaalane märkas ja hakkas proovima. Ja armus ära! :)
Oo, see Röstpeedi Hummus on ikka megahea! Täiesti vaieldamatu lemmik. Siidine ja maitsekas, ei valitse ei peet ega kikerhernes, mingi imeline balanss on neil. Lapsed avastasid, et sellega saab roosad hambad! Lihtsalt paned hammaste peale, ega see tegelikult neid ei määri.
Teine kindel lemmik on Päikesekuivatatud Tomati ja Basiiliku Hummus. See on mu lastel lemmik, panevad seda otse lusikaga või vahel ka leiva peal, kui hästi läheb. Siin pakuvad kerged kikerherned tooni tõelisele pärlile – kellele siis päikesekuivatatud tomatid ja basiilik ei maitseks?

Hummuste sarjas on veel Karulaugu Hummus ning Grillpaprika ja Feta Hummus. Jep, seda viimast ma ei proovinud, sest seal on loomapiima juust. Karulauguga hummus on aga mõnusa rohelise vungiga. Maitsestatud hummused on viimasel ajal üsna levinud trend taimetoidumaailmas ja Gourmet Club on selle nii hästi meile ka kodustanud.

Imre ergutab kõiki oma tooteid laialt kasutama. “Näiteks peedihummust saab väga edukalt kasutada ka supipõhja tegemisel,” pakub ta lahkelt.

Nii moose, sinepeid kui hummuseid määrisin maitsmiseks nii kurgile ja suvikõrvitsale kui sõin röstleiva-saia ning Imre soovtatud küpsisepulkadega.

Peedigrissiinid Linaseemnete ja Tüümianiga ja Kõrvitsagrissiinid Fenkoli ja Kõrvitsaseemnetega  – nad kohe oskavad neid ägedaid nimesid panna, onju! (Ma ütlesin lastele, et roosad on soolased peediküpsise pulgad ja kollased soolased kõrvitsaküpsise pulgad.) Nendega on eriliselt lihtne kõiki Gourmet Clubi maitseid proovida. Ja laste jaoks lõbusalt värvilised ka! Valmistatud on need nisujahust, seega gluteenitundlikud jäävad siis ikkagi kurgivariandi juurde.

Neli maitset jäid eriliselt meelde: kurk + Röstpeedi Hummus, röstsai + Jõhvika Portveini Juustumoos, vegan juust + Õuna Põldsamaa Kuldse juustumoos ja šampinjon + Apelsini-Kappari Sinep.

Ma kindlasti üllatan sõpru suvel selliste eredate kogemustega mõnel külaskäigul või spontaansel piknikul!

Siit leiad lisa Gourmet Clubi kohta

Mäletan Imret aastast 2008, kui mina olin Ülemiste Citys suhtekorraldaja ja Imre oli sealse suure restorani Mercado peakokk ja algataja. Imre juhatusel õppisin näiteks risotto tegemise ära ja tema pitsa peal maitsesin esimest korda ruccolat! Minu jaoks kajastub Imre soe ja aval olemus tema toidukunstis väga eredalt. Ei tea ma teist nii säravat kokka, kes juba mitu dekaadi järjepanu kogu aeg muudkui leiutab, uurib toitu igalt küljelt (Imre on väga eeskujulike toitumisteadmistega) ja aina uusi maitsenüansse buketti seab.

Nii et ainuüksi sellepärast innustan proovima ekstravagantseid sinepeid, eksootilisi moose ja siidiseid määrdeid.

JAGA seda postitust ja võida KOTITÄIS GOURMET CLUBI TAIMSEID MAITSEID!

Bon appetit, mes amis!