Pehme gluteenivaba vegan brownie
Ülesanne: leiutada ruttu üks brownie ja lisada sinna võimalusel ka mustikad.
Sihtgrupp: põhiliselt 4-7 aastased, aga ka vanemad, nii taimetoitlased kui muud tegelased.
Lisamärkus: gluteenivaba ja tsitruselisteta!
Joonas teatas enne oma sünnipäeva, et soovib šokolaadikooki ja mustikad peavad seal ka olema. Külalisi oli tulemas üksjagu, osad tsitruseliste suhtes tundlikud, nii et pähklikook ei tulnud kõne alla. Mõtlesin siis õhtul kell kümme brownie välja. Täitsa maitsev tuli. Pehme, rikkaliku maitsega. Ja mustikatega!
Retsept (1 suur plaaditäis):
540g toortatrajahu
200g riisijahu
100g kaarobit ehk jaanikauna pulbrit
250g kakaod
500g toorroosuhkrut (pane tunde järgi, panin enne 680g, aga siis kipub liiga magusaks)
4 spl küpsetuspulbrit
250 ml õli
800ml mandlipiima (vajadusel veel 100+ ml segamiseks, kui tundub kuiv)
5 spl õunaäädikat
näpuotsaga meresoola
400g rosinaid
100g riisipiima šokolaadi
Kattekreem: 250g leotatud India pähkleid, 10 datlit, 300g mustikaid, kookoshelbeid
Tegemine:
1. Vala mandlipiimale õunaäädikas ja lase sel paar minutit kerkida, et piim pakseneks.
2. Sega suures kausis jahud, jaanikaun, kakao, küpsetuspulber ja sool.
3. Lisa mandlipiima ja õunaäädika segule õli ja suhkur, sega läbi.
4. Kalla vedel segu kuivainetega kokku ning samal ajal sega, et tekiks ühtlane tainas.
5. Lisa tainale rosinad ja hakitud šokolaaditükid ning sega läbi.
6. Vala tainas ahjuplaadile, silu ühtlaseks ja lükka 180-kraadisesse ahju, lase küpseda 45 min v kuni brownie läbib tikutesti. :)
7. Kreemiks peenesta leotatud ja loputatud India pähklid vähese koguse veega. Siis lisa datlid ja peenesta uuesti. Lisa kreemile 150g mustikaid ja püreesta. Kui kreem on soovitud maitsega, lisa ülejäänud mustikad, sega läbi ja tõsta kreem külmkappi.
8. Kui brownie on jahtunud, määri kreem peale, kaunista kookoshelvestega ja tõsta uuesti külmkappi tahenema. Lõika pigem väiksemapoolsed tükid ja serveeri!