Klassikaline toortoidu sushi, kus riisi asemel on riivitud lillkapsas, ei maitse minu meelest kuigi hästi. Mina olen siis teinud kapsa salatiga hoopis. Aga et sushi ideed edasi arendada, siis ma tegin hoopis sellised punastest läätsedest ampsud :).

Vaja:
1 suur tass punaseid läätsi (250-300g)
1 väike sibul
2 küüslauguküünt
2 porgandit
1 paprikas
2spl vegan majoneesi v maitsestatud taimset koort
1 spl maheketšupit
tilli, peterselli, tüümiani
meresoola
jupp ingveri
sushilehed

Tegemine:
1. Pane läätsed hommikul sooja vette likku, õhtul loputa üle ja pane uue veega pliidile. Lase nii soojaks, et kätt ei põletaks. Kui läätsed valmis, lase jahtuda. Võib ka ööseks külma panna ja järgmine päev edasi teha.
Kiiremaks tegemiseks loputa läätsed jaheda vee all läbi ja pane siis madalal kuumusel pliidile. Kui keema tõuseb, keera kinni ja lase veits seista. Vaata ja maitse, kui valmis, vala vesi ära ning jäta jahtuma.
2. Riivi porgand peene riiviga ja lisa läätsedele.
3. Haki sibul, paprikas ja maitsetaimed. Lisa need ka porgandile ja läätsedele ning pigista juurde küüslauk. Sega läbi.
4. Lisa vegan majonees. Sega läbi ja maitse. Siis lisa maheketšup, maitse.
5. Ingveri lisamine on koguse osas väga isiklik, mina riivin peenikese riiviga u 1cm jagu ja segan siis sisse.
6. Kui soovid, lisa veel meresoola. Kui maitse sobib, hakkad vetikalehe sisse keerama.
7. Keera klassikaliseks sushiks (nori paki peal on tavaliselt õpetus), sisse sobivad magusa tomati viilud v paprika viilud, lõika suupärasteks tükkideks (sest nori lehte on väga nadi katki hammustada, siuke sitke) ja serveeri.
Juurde soja kastet (võta mahe, vähesoolane ja kui sa leiad nisuvaba, siis palun ütle mulle ka, kust kohast :)) või vegan majoneesi. Soja kastmega ei maksa liialdada, väga naatriumi rohke.

AGA!
Seesama läätsesegu, mis sul nüüd valmis on sobib ülihästi ka lihtsalt salatiks! Taavi näiteks eelistabki salatina.