Itaalia restode kett Vapiano on meile lastega algusest peale meeldinud, sest seal näeb käsitsi pasta tegemist, toitu pannil särisemas, jookide pressimist ja saab kokkadega vabalt juttu ajada. Kahjuks oli nende vegan menüü pea olematu, kuni praeguseni!

Iga ema vast mõistab, kui hea see on, kui koht, mis sulle meeldib teeb toite, mis meeldivad ka su lastele. Ja restoran, kus sul endal on kamina ees kergelt romantiline, pakub möllamist ka su tibudele. Minu jaoks on Vapiano kutsuv vist sellepärast, et see on nii… hästi kohanduv erisuguste hetkedega.

Eesti Vapianost sai keti veganmenüü uuendaja

Ma olin väga meeldivalt üllatunud, kui kuulsin Vapianos, et nad plaanivad oma vegan menüüd laiendada ja see, mis mina testisin, on alles algus! Tänaseks saab Vapianos täistaimseid toite valida igast kategooriast – suppidest pastadeni, salatitest pitsadeni ja magustoitudest eelroogadeni. Ühe “tavatoidu” restorani kohta on see väga suur asi!

Eesti Vapiano toiduarendajad on silmnähtavalt plaanidest õhinal ja entusiastlikud, sest Vapianode ketis peetakse nüüd just Eesti Vapianot vegan menüü uuendajaks ja eestvedajaks! 

Mis me proovisime?

Me lendasime peale ikka korralikult – tühja kõhu ja seltskonnaga. Lapsed, muidugi, teatasid kohe, et nad tahavad pastat ja pitsat ja sorbetti ja kevadkokteili. Viimase pilt vaatas meile laualt isuäratavalt lihtsalt otsa, võimatu oli seda mitte proovida. Ma pean mainima, et emmed saavad seda kevadkokteili ka kerge särtsuga. Mulle saabus helekollane kaunitar Limoncello Spritz – Limoncello, Prosecco koos San Pellegrino mullivee, laimi ja sidruniga. Teate, ma mõtlesin lihtsalt, et miks mitte! Vahel väljas ju võib. Lapsed aga luristasid rõõmuga Vapiano limonaadi, milles on sidrun, laim, grenadiinisiirup, Aranciata limonaad ja münt.

Õnneks ma pole see emme, kes tunneb kohustust lastest järgi jäänud toit ära süüa, ma kühveldan ülejäägid lihtsalt kaasa ja vajadusel saab nendest homne lõuna! Täiesti arvestasin seekord ka sellise võimalusega, ent nii ei läinud. Ma ei tea, kus nad kõik selle toidu panid, aga kõik läks kaubaks! Nii et järgmine päev pidin lõuna ikkagi ise kokku keetma.

Elli (10) ja Joonas (12) jäid endale kindlaks ja tahtsid pastat. Neil on Vapiano pastaga lihtsalt alati hea kogemus olnud. Lapsest peale, kui me linnavahel tuuritasime ja nälg peale tuli, siis Vapianost sai ikka midagi hamba alla ning sinna minek peale ringi kolamist tähendas lõõgastust ja täis kõhtu. Toona, muidugi, polnud vegan valikuid kuigi palju ja vahel ma puistasin taskust juustu juurde. Täitsa tõsiselt, käisingi enne toidupoes ära (iga ema ju teab, et vankri alla annab toidukoti mahutada küll) ja võtsin kotist peale raputamiseks juustu. Enam nii ei pea tegema, esiteks on vegan toidukohti ja toite tänaseks juba küll ja veel ja teiseks, Vapianos saab samuti valida peale vegan juustu, tofut, vönerit – ühesõnaga huvitavamaid lisandeid kui basiilik või seened.

Joonas, kes eriliselt avokaadot ei söö, valis endale minu üllatuseks pastaks Crema di Avocado – pasta paprika, kirsstomatite ja sibulaga kreemjas avokaadokastmes ruccolaga. Lisandiks läks juurde vegan vöner. Kõik sõi ära ja kiitis takka ka!

Elli on suur tomatite fänn, tema võttis pasta Pomodoro omatehtud tomatikastmega, lisaks sai ta juurde tofukuubikud ja peale vegan juustu ning basiilikut. Tomatitega ei saa Elli puhul mööda panna ja seesama pasta on tal Vapianos lemmik juba aastaid. Joonas poetas talle lisaks mõned oma ruccolad, sest erinevalt õest pole ta suur rohelise fänn.

Arendusidee võiks siin olla glutenivaba pasta, me sööme kodus näiteks enamasti kinoa- või maisipastat.

Bruchettad!

Oh jeerum, kui sa pole Vapiano hummust proovinud, siis sa oled millestki heast ilma jäänud. Kreemine, õrna kikerherne alatooniga, kergelt oliivine, selline hõrk, õhuline ja maitsekas. Kaunistuseks peale pandud granaatõunaseemned, paprikapulber ja hakitud petersell teevad selle täiesti taevalikuks. Megahea! Alustuseks muidugi krõbistasimegi oma kevadkokteilide kõrvale hummust ahjusooja ciabattaga

Vapianol on valikus ka röstitud ciabatta küüslaugu ja oliiviõliga ning marineeritud aromaatse tomatiseguga – ühe korraga ei jaksa kõike proovida, ent see on meil kindlasti järgmine kord minnes plaanis nahka pista.

Loomapitsa veganitele?

Pakkusin lastele, et võtame pasta asemel pitsa. Nad ei andnud üldse järele ja jäid pastadele kindlaks. Ega ma muidu pitsat nagu ei tahtnudki, tahtsin lihtsalt jänku pitsat.

Valida saab jänku, mõmmi või kala vahel. Tütar uuris, kas ükssarvikut ka saab (ta on maailma suurim ükssarvikute fänn ja oleks siis kaalunud pitsa tellimist). Selle asemel, et öelda “ei saa”, hakkas pitsakokk hoopis mõtlema, et kuidas siis saaks! Me loomulikult tegime tal elu kergemaks ja ütlesime, et jänku on samuti täiesti sobilik.

Pitsad ja pastad on Vapianos legendaarsed, mäletan enam kui 10 aasta tagust aega, kui ma veel vegan polnud ning sõin siin pitsat – juustu oli laialt ja see venis iga ampsuga korralikult kaasa. Vot seda siinsest vegan pitsast veel ei saa. Juustu võiks olla rohkem ja mõni pehmem juustu variant lihtsalt. 

Minu jänku sai mõnusa tomatipastase põhja, vegan juustu, tomatihaki ja rohkelt ruccolat. Vapiano pitsad saavad juba iseenesest plusspunkte pitsaahjus küpsetamise eest. 

Lapsed fännasid

Sidrunisorbetti! Ja kuigi pitsa pakkus neile rõõmu oma kuju tõttu, on nad pasta andunud fännid ja peaaegu, et lakkusid oma kausid puhtaks. 

Mina aga nautlesin kokteili ja pitsaga. Ma nimelt fännan õhukese põhjaga kergelt krõbedaid pitsasid, nii et Vapiano pitsa on mulle täpselt paras valik. Tore, et nüüd on neil ka vegan juustu ja avokaadoga oskavad need kokad ikka imesid teha! 

Magustoitude reas on taimsetele valikutele kahtlemata ruumi, koogisõbrad jäävad siin praegu tilkuva suuga – kui sa tahad magustoitu on su ainus valik sorbett vaarikaga või sidruniga.

Aga hoia meeles Vapiano hummust proovida! Ma ei usu, et see just meie jaoks taevalik tehti. Kindlasti lähme selle järgi peatselt veel!

Meie otsus

on naasta Vapianosse niipea kui saab! Järgmine kord loodetavasti nii, et õnnestub lastele järgmise päeva lõunaks midagi kaasa ka pakkida. :)

 

Liisa-Indra