🇮🇪 Parim Iiri kohvi retsept! ☕️🍦
Kui Joe Sheridan 1943. aasta talvel Foynes’i Lennujaamas Pan Ami lennukilt saabunud külmunud ameeriklastele kaasa tundes midagi ekstra kohvi sisse pani ei osanud ta vist oodata, et sellest saab rahvusvaheline legend. Kuuldavasti küsis üks äsja lennukilt tulnud ameeriklane “on see brasiilia kohvi”? Joe vastas “see on Iiri kohvi” ja legend oligi loodud. Iiri kokk Joe kohvist sai lennujaamas populaarne jook ning 52. aastal kirjutas sellest esimest korda USAs kohalik reisikirjanik, kes viis idee laialdase leviku ka oma kodumaale.
Joe Sheridan ütles Iiri kohvi retsepti selliselt:
Kreem – rikkalik nagu Iiri keel
Kohvi – tugev nagu sõbralik käsi
Suhkur – magus nagu kelmi jutt
Viski – mahe nagu Iiri tarkus
Iiri kohv, iiri keeles caife Gaelach on kindlasti rohkemat, kui must kohv viskishotiga, see on armastatud kohvijook, mida on lõbus aina uuesti ja uuesti leiutada.
Hetkest, mil maitsesin pehmet ja vaniljest Iiri viskit tekkis mul idee luua uutmoodi Iiri kohv, milles on tunda õrnalt vaniljest viskit, aromaatset kohvi, väikest vürtsi ja kerget kreemi joogi maitseid pehmelt kokku liitmas.
Sügisel Dublinis käies katsetasin nii viskide kui Iiri kohvidega, leides siit-sealt nüansse, mis mulle meeldivad, et need siis oma Iiri kohvi retseptiks kokku tuua.
1 tass Iiri kohvi
3 tl sulle meelepärast aromaatset jahvatatud kohvi (nt Pauligi Sidney)
250 ml kuuma vett
1 tk nelki
0,5 tl pruuni suhkrut
60 ml mandlipiima
0,5 tl Vanilje ekstrakti
2-3 tl Jamesoni viskit (või The Temple Bari viskit, kui sul õnnestub saada Dublini ühe vanima pubi imehead viskit)
Taimset vahukoort (suruõhupudelis valmis olev vahukoor on kõige lihtsam)
Kaneeli
Presskannu
1. Valmista kohv tavapärasel viisil, pannes presskannu 3 tl jahvatatud kohvi, lisa juurde 1 tk purustatud nelk, vala peale 250 ml kuuma vett ning suru presskannu sõel alla.
Lase seista 5-10 minutit ning vala kohv tassi.
2. Lisa kohvile pruun suhkur, mandlipiim, vanilje ekstrakt ja viski ning sega läbi.
3. Seejärel keeruta tagurpidi supilusikale peale vahukoor (Joe Sheridani nipp!), libista see kohvile, tilguta vahukoore otsa Iiri viskit, vanilje ekstrakti ja saputa üle kaneeliga. Vahukoort pane nii palju, et katab kohvi ära ja just niipalju kui sulle meeldib!)
Naudi!
Mind väga huvitab sinu kogemus Iiri kohviga ja kuidas sulle see retsept meeldis, kirjuta kommentaaridesse!
🇨🇮💋☕️🍦