Tallinnas kaks uut taimetoidu kohvikut – Kanala ja Gauranga
Guaranga ja Kanala on kaks uut poppi kohta, kuhu suve jooksul kindlasti jõudma peab. Üks India köök, teine suvine taimetoidu katselabor.
KANALA asub kultuurikilomeetri ääres ja on Kultuurikatla Aia suvine köögikatsetus. Tänasest, 11. juunist, hakkab tööle ka köögipool. Kuigi tegemist on esialgu ainult suvise katsetusega, on asi ette võetud suurelt. Kultuurikatla Toidulabori projektijuht Helis Heiteri sõnul on tegu kohvikuga, kus ka lihasööjad kõhu täis saavad. Tegemist pole vegan kohvikuga. Pakutakse ka kala ja piimatooteid. Aga lisaks saab soodsa hinnaga vegan, toortoidu, nisu- ja gluteenivaba menüüvalikut. Ja see on Eestis suur asi ju :).
Käisime nädalavahetusel abikaasa Taaviga R2 peol ja kohtusime seal täitsa puhtjuhuslikult Kanala kokka Priit Kuusikut, kes rääkis meile oma uuest ettevõtmisest nii, et silm säras. Ütles, et ta on töötanud kahes suurköögis ja hämmastus, kui odavast ja ebakvaliteetsetest toorainetest süüa tehakse. Nemad Kanalas tahavad pakkuda paremat.
“Asukoht Kultuurikatla Aias loob mõnusa keskkonna välikokkamisele – võib juhtuda, et midagi visatakse grillile või valmib saviahjus. Kõrvalasuv Kalaturg lisab menüüle kindlasti oma värvi ja maitse. Suve jooksul on aeda oodatud ka külaliskokad, toimuvad kokanduse töötoad asjaarmastajatele ja lastele,” teatab pressiteade.
Kohvik Kanala on avatud E-P 12-02. Kultuurikatla Aed asub aadressil Kalasadama 6.
GAURANGA on teine taimetoidukohvik. Jällegi, toit pole ainult taimedest, vaid ilma lihata ja munata, aga siiski piima ja võiga. Nii et jälgi menüüd ja küsi koostisosade kohta. Lisaks ei kasutata ka erguteid nagu kakaod ja kohvi, maitsetugevdajaid, värvaineid, küüslauku, sibulat, seeni.
Gauranga on India köök, ajurveeda. Kohvikut veavadki ajurveeda inimesed, kes kasvatasid ajurveeda koolitused, toitlustuse ja poe välja oma kohvikuks. Väga äge!
Gauranga taimetoidukohvik asub Pallasti 1 ja on avatud E-L 10-20h.
Osalesime perega mõni aeg tagasi Gauranga kohvikutegijate ajurveeda köögi koolitusel. Oli väga ilus vaadata, kuidas nad oma toitu õnnistasid ja millise austusega sellesse suhtusid. Ent mind pani imestama, kui kergelt nad toitu teflonpannidel vabalt üle 200 kraadi kuumutasid ja kasutasid odavaid töödeldud tooraineid (piim, või, valge riis). India vürtsid lisavad muidugi vunki juurde.
Mis puutub ajurveeda järgijate ütlusesse, et “piim toidab aju peenkudesid”, siis pakun siia dr Gabriel Cousensi – meditsiinidoktor, ajurveeda doktor, kes on veendunud, et ajurveeda õpetus soovitab just vegan toitu ja elus toitu.
Igaljuhul on selge, et taimetoit muutub Eestis populaarsemaks ja selle üle saame ainult rõõmustada!
Häid maitseelamusi!