LIISA-INDRA BLOG

Tänulikkuse purk: pane head asjad kirja

Peatselt algab uus poolaasta, mis annab võimaluse üle vaadata senised tegemised-lubadused. Üks hea võimalus aastale tagasi vaadata, on pidada tänulikkuse purki. Uusaasta lubaduste asemel tuli mul möödunud talv hoopis mõte alustada uut traditsiooni – pidada tänulikkuse purki. Kui lubadused on tulevikku vaatavad, siis tänulikkuse purk on tagasivaatav. Sa lihtsalt kirjutad iga kuu paberile selle, mille eest sel kuul tänulik oled. Hea …

Loe edasi »

Sõltuvus mõjutab kõike – valust, tunnete blokeerimisest ja armastusest

Kui palju ma end tuimestan ja miks? Mis tundeid ma oskan tunda ja millistega pean veel tööd tegema? Kuidas vähendada sõltuvusi ja aktsepteerida kõiki tundeid? Mina, nagu mitmed teisedki, varieerun materiaalse ja vaimse maailma vahel. Taimetoit, kogu oma eetika, moraali, toidu, loomade, Maa tervise jm teemadega tõi uue oskuse võtta kõik tükkideks lahti ja see siis omamoodi uuesti üles ehitada. …

Loe edasi »

BUDUAAR: Lehmapiimale EI või JAH?

Talvises Buduaaris ilmus artikkel “Lehmapiimale ei või jah?” ja sinna küsiti ka minu arvamust. Selgitan kommentaaris, miks ma ei pea lehmapiima oluliseks inimtoiduks. Võib läheneda moraali küsimusega: miks peaks olema loomulik juua teise liigi rinnapiima? Kui joome piima valgu pärast, peaks jooma roti piima, sest selles on kõige rohkem valku. Miks on okei juua lehmapiima, aga ei ole okei juua …

Loe edasi »

Banaanisaar Kanal2 Lemmikretseptide saates

Selle aasta esimene Lemmikretseptide saade keskendus veganismile! Et veganismiga kergelt seonduda, valmistasin küpsetatud vegan toitu ja lahendasin selle sünnipäeva laua stiilis. Evelinile täitsa maitses. Ja banaani pulgajäätised olid muidugi täielik hitt. Jälle. :) Valmistasin: – Väherasvase vegan majoneesi – Kartulisalat – Kinoa-läätsekotletid – Vegan viinerid – Krõbe salat vegan juustu ja küüslaugukastmega Retseptide vaatamiseks keera lehte allapoole. Ja toitu valmistasime …

Loe edasi »

Säravat pühadeaega!

Iga kord, kui aastale tagasi vaatan, imestan. Sest alati olen mingis imelises kohas, mida ma ei osanud ette näha. :) Sellised hetked kasvatavad usaldust elu suhtes. Usaldust, et ma olen alati seal, kus pean olema. Olen tänulik, et sattusin kokku nii imeliste inimestega ja et elu kannab meid edasi alati õiges suunas sinnapoole, kuhu me peamegi minema. Looduse ja elu …

Loe edasi »

13 poodi, kust osta Vegan talvesaapaid

Su jalg on suure osa päevast jalanõus, seepärast peaks saabas olema mürgivaba ja mugav. Samas toodetud nii, et sa ei pea saabast kandes südant vaevama mürkidega reostatud looduse, rakkus näppudega aasialaste ja tapetud loomade pärast. Võiks ju arvata, et igasugune plastik ja tehisnahk on vegan. Aga tegelt pole, vegan tähendab vägivallatut maailmavaadet ja nii on ka õige vegan saabas sõbralik …

Loe edasi »

Tõde jõuluvanast toob südamlikud pühad

Rääkisime lastele jõuluvana kohta kõik ära, sest jõuluvanast ja päkapikkudest illusioonide loomine segas meie suhte siirust. Sellest hetkest muutusid meie pühad veelgi südamlikumaks – tähistame jõule muinasjutulisemalt kui kunagi varem! Kaneeliküünla täidlane lõhn täitis hämara toa ning väikesed teeküünlad mõjusid laiali puistatud sädemetena. Kollases makis mängis jõuluplaat ja lapsed istusid ootusärevalt oma voodites, aeg-ajalt elevusest naerma pahvatades – nad nii …

Loe edasi »

SENSA KOLUMN: Kui taimetoidust ei piisa

Olin veidi üle aasta vegan olnud, kui sattusin teemale, millega ma varem polnud kokku puutunud – hapendamine ja kääritamine. Üllatusega avastasin, et sellest vanast tavast on taimetoitlasele suur kasu, eriti talvel. Inimesed hapendasid ja kääritasid toitu juba tuhandeid aastaid tagasi. Toidu laialdane külmutamine muutis aga viljad aastaringselt kättesaadavaks ning varasemalt oluline sissetegemine polnud enam vajalik. Masstootmiseks ei jõutud kurke, oliive …

Loe edasi »

Kas su alkohol on vegan? Vaata andmebaasist!

Enne, kui sa klaasi tõstad on asju, mida sa veganina võib-olla tahaksid teada – õlu ja veini tootmisel kasutatakse tihtipeale ka loomseid koostisosi. Tavalised loomsed koostisosad, mida veini tegemisel kasutatakse: kalaliim (kala põiest saadud želatiin) želatiin (ekstrakt, mis saadud keedetud lehma või sea kapjadest ja kõõlustest) munavalged (munast pärit valk albumiin) kaseiin (piimavalk) Märgitud koostisosad lisatakse filtreerimisel enne pudelisse villimist. …

Loe edasi »

Taavi jooksis teist korda SEB maratoni!

Minu abikaasa Taavi läbis seekord teistkordselt SEB Tallinna Maratoni – tema tulemus ja olemine olid paremad kui eelmisel aastal tänu paarile väga lihtsale nipile. Taavi kirjeldab kogemust nii: “Hommikul tegin rohelise smuuti, sõin kolm banaani ja veidi putru. Stardis võimlesin. Jürgen Veberiga rääkisime juttu, me jooksime 25. kilomeetrini koos ja püüdsime mitte üle punnida. Hoidsin ennast üldse teadlikult tagasi ja …

Loe edasi »