Vahutav mandlipiim maasikatega on nii suurte kui väikeste lemmik. Ja ausalt, see pole kunagi üle 2 päeva külmkapis seisnud, isegi kui ma olen mitu liitrit teinud – sest see lihtsalt juuakse ära! :)
Tegelikult püsib mandlipiim 3 päeva kindlasti, rohkem ei tea, sest meil juuakse kodune mandlipiim alati kiirelt.
Ükshetk ma leiutan sellest jäätise ka ja siis jagan. Aga praegu mandlipiim siis.

=> Valmistamisel on mitu punkti, sest ma olen lihtsalt põhjalik ja soovin, et sa kõike teaks! :) Tegelikult on mandlipiima tegemine ülilihtne – leota, blenderda, “lüpsa”, maitsesta.

Retsept (1,5 L):
200 g mandleid ööseks likku
1 vanilje kaun või 1 tl vaniljekauna sisu
~75 g roosuhkrut või muud magustajat (leotatud datlid, mesi – mis kellelegi meeldib nii palju kui meeldib)
~ 1 L vett
väike kausitäis maasikaid (200 g kindlasti, aga lisa maitse järgi)
mandlipiima “lüpsmiseks”: suur taldrik, puuvillane riidetükk või pähklipiimakott ja suurem kauss.

Valmistamine:
1. Pane mandlid ööseks ligunema, nii et kõik mandlid oleks veega kaetud. Arvesta, need paisuvad.

2. Kui mandlid on mõnusad pehmed ja krõmpsud, siis vala vesi ära, loputa mandlid läbi ja kalla blenderisse. Lisa juurde 0,5 L vett ja pane masin tööle. Lase tükk aega töötada, nii kaua, et mandlid oleks hästi peened.
(P.S. – eriti valge mandlipiima saamiseks koori leotatud mandlid. See on üsna lihtne, sest mandlid hüppavad peaaegu ise lups koorest välja. Aga see on aeganõudev lihtsalt.)

3. Nüüd on sul vaja suuremat taldrikut, pähklipiimakotti v riidetükki kurnamiseks ja suuremat kaussi, et piim välja pigistada. Minul on üks valge puuvillane riidetükk näiteks, väga hästi toimib.

4. Võtad riidetüki kõik otsad kätte ja püüad seda nii hoida, et saad ühest nurgast veidi piimjat mandlisegu sisse kallata. Hoia kausi kohal, alt hakkab kohe nirisema. Peeneks mikserdatud mandlid jäävad riide sisse, piimjas vedelik aga voolab kaussi. See on väga individuaalne, mismoodi seda riiet hoida, et sul mugav oleks. Ära ehmata, kui alguses on suur segadus, see vajab lihtsalt harjutamist! Aga eBayst saab väikse raha eest tellida ka nailonist pähklipiima kotte (otsi: “nutmilk bag”).

5. Nii, ja siis muudkui “lüpsad” – valad riidesse ja pressid kokku, et kõik vedelik välja saaks. Vahepeal puhasta riide seest mandlijahu suure taldriku peale.

6. Kui vedelik kurnatud, loputa blender ja vala äsjakurnatud piim puhtasse kannu. Vala juurde nii palju vett, et kokku tuleks kuskil 1,3 L, lisa magusaine ja anna gaasi!

7. Nüüd lisa mandlipiimale ka vanilje ja kausitäis külmutatud maasikaid ning blenderda uuesti.

8. Maitse ja timmi meelepäraseks. Vb sooviksid veel maasikaid?

9. Suurel taldrikul olev mandlipuru aja ilusti ühtlaselt laiali ja tõsta siis ahju kuivama. Näiteks 70-kraadises ahjus mõned tunnid ja siis lase niisama väljas kuivada. Sellest saad mandlijahu, mida võib lisada hommikusöögile, kommidele, küpsetistele – kuhu soovid.

10. Ja piim! Nüüd on sul vahutav magus, roosa vaniljetäppidega mandlipiim! Kalla see välja ja naudi! Ülejääki säilita külmkapis klaaspudelis.

 

Kui sa selle ükskord läbi teed, siis koged omal nahal “päris” ja tõeliselt mõnusalt koorest mandlipiima. Poe lurridega ei anna seda võrreldagi!

Mmm, nämm, head kokkamist!