🇺🇸 Ameerika klassika: krõbe banaanisai Fairtrade versioonis 🍌🍫
Krõbe ja seest pehme klassikaline Ameerika banaanisai on suurepärane amps igal aastaajal. Banaanisaia suur võlu on kiire ja kerge valmistamine. Ja olgem ausad – millisele koogile veel saab kõiksugu head-paremat peale määrida, eriti külma vaniljejäätist!
See banaanisai leidis oma tee minu kööki inspireerituna vanatädi Aurast, kes sügaval nõukaajal leidis tee Ameerikasse lapsehoidjaks ning saabus sealt tagasi alles 10 aastat hiljem värskesse Eesti Vabariiki. Tema tegemistele ja uudistele vabast maailmast elasime me peres kõik väga kaasa. Eriti põnev oli saada kirju elust teisel pool maailma ja pakke, kus satsilised kleidid, Colgate hambapastad, Kitkat šokolaadid, kassikullast ehted, 1-dollari poe värvilised mänguasjad ja mõned välismaised ajakirjad!
Mu armas vanatädi Aura andiski ideid, kuidas banaanisaia veel maitsvamaks tuunida. Kui õppisin toitumisteadusi, siis ühes koolis jagati gluteenivaba banaanisaia retsepti ning see tõi mulle kogu Ameerika teema taas meelde. Kuid seekord pidasin oluliseks kindlasti kasutada õiglase kaubanduse banaane ja šokolaadi.
Retsept (Pyrexi klaasist leivavorm 28 x 10cm):
2 tassi pudruks purustatud küpseid banaane (6 küpset keskmist banaani või 7 väikest banaani)
70 ml oliiviõli
150 g roosuhkrut
2 tassi toortatrajahu (või tavalist nisujahu)
1 tl vaniljet
1 spl küpsetuspulbrit
1 tahvel Fairtrade märgiga šokolaadi
näpuotsaga peent meresoola
Valmistamine
1. Pane ahi sooja 175 kraadi peale.
2. Koori ja püreesta banaanid ning sega need kausis kokku õli, suhkru ja vaniljega. Mulju banaanid kahvliga või pista kõik lihtsalt blenderisse.
3. Teises kausis lase kokku toortatrajahu, küpsetuspulber ja sool. Lisa kuivainete segu aeglaselt vedelale segule. Kui soovid lisada rosinaid, tükeldatud seemneid. Lisa ka peotäis Fairtrade märgiga purustatud šokolaadi, sega seda nii taina sisse kui saputa pärast saia peale.
4. Määri vorm kookosrasvaga või vooderda küpsetuspaberiga, vala segu sisse ja silu ühtlaseks. Küpseta 175-kraadises ahjus umbes 50 minutit. Igaks juhuks võid kasutada tikutesti. Kui banaanisai on valmis, tõsta see ahjust välja ja lase enne vormist eemaldamist jahtuda.
5. Serveeri külma vaniljejäätisega.
Enjoy! 🇺🇸
Kuna gluteeni väldin, siis banaanisaiast ja tatraleivast on saanud minu head leiva/saia asendused. Aitäh veel ühe mõnusa banaanisaia retsepti eest.
Ise valmistan peamiselt selle retsepti järgi – https://www.elusvali.ee/gluteenivaba-banaanileib/