Datlid toetavad loomulikku sünnitust
Datlid on juba piibliajast kõrgelt hinnatud tervendavate omaduste poolest. Datlipasta on minu arvates üks parimaid magustajaid ning nüüd on siis teadus ka datlite vaimustavatele omadustele jälile jõudnud.
Jah, datlid on väga magusad. Kuid tasub nende suhkrusisaldust siis karta? Kaugeltki mitte! Tänapäevase teaduse ja vana aja tarkuse valguses näivad datlid suisa püha toidu ja supertoiduainena.
Koraanist kliiniliste uuringuteni. Datlid paremaks sünnituseks.
Koraanis on kirjas, et Allah juhendab Neitsi Maarjat ja soovitab tal Jeesust sünnitades datleid süüa. Mitmes Islami traditsioonis mainitakse datleid kui kasulikku toitu rasedatele naistele. Võiks ju arvata, et see on lihtsalt mõistulugu, kuid nutikamad vast juba taipavad, miks datlid kasulikud on…
2011. aastal avaldati ajakirjas Journal of Obstetrics and Gynecology artikkel pealkirjaga “The effect of late pregnancy consumption of date fruit on labour and delivery“ ehk lühdalt datlite mõju sünnitusele.
11 kuu jooksul uuriti Jordani Ülikooli teadusosakonnas 69 naist, kes sõid 6 datlit päevas neli nädalat enne oodatavat sünnitust. Võrdluseks oli kõrval 45 sarnast naist, kes ei söönud ühtegi datlit. Naised olid sarnased, st polnud vahet nende vanusel, sünnituste arvul jne.
Uurijad leidsid:
Paranenud emakakaela avanemine – naistel, kes sõid datleid, avanes emakakael rohkem kui neil, kes ei söönud datleid.
Vähem membraanikahjustust – datleid söönud naistel oli sünnitusel vähem kahjustusi.
Loomulikum ehk spontaansem sünnitus – datleid söönud naiste grupis esines spontaanset sünnitust 96%, datleid mitte söönud grupis 79%.
Vähem sekkumist ravimitega – naistel, kes sõid datleid, polnud vaja sekkuda oksütotsiini vmt nii palju kui teisel grupil (28% vs 47%).
Lühem sünnitus – datleid söönud naistel oli sünnituse esimene faas pea poole lühem, võrreldes teise grupiga (510 min vs 906 min).
Uurijad kinnitavad:
> “Datlite söömine neljal viimasel rasedusnädalal vähendas oluliselt vajadust sünnituse esilekutsumise ja meditsiinilise sekkumise järele. Sünnitus kulges naisele sobivamalt.”
Datlites on toitev informatsioon
Datlid pärinevad palmipuude perekonnast ja koos kookose ja punase palmiga on need ühed vanimad inimesele teadaolevad kultiveeritud taimed. Datlid on suisa nii vanad, et tegelt ei teatagi, kust need konkreetselt siis pärinevad. Need viljad on andnud väärtuslikke toitained kohtades, kus muidu on toiduga kitsas ning viimasel ajal on datleid uuritud kui võimsat raviomadustega toitu, mis võiks leevendada näljahäda ja alatoitumist.
Tuleb välja, et datlid on tihkelt täis erinevaid mineraale, vitamiine, amino happeid ja rasvhappeid. Kuid olles ühed vanimad viljad, millega inimene kõrvuti elanud, on datlid väärtuslikud just bioloogilise informatsiooni poolest. Toit sisaldab kehale vajalikke biomolekule, mis koos mõjutavad meie kehas tuhandete geenide avaldumist, mõjutades ka mikrofloorat.
Seepärast ongi toit ravim, see pole ainult metafoor. Tänaseks on teada, et toit suudab tuua kehas esile muudatusi molekulaarsel tasemel, moduleerides positiivselt bioloogilisi teid selliselt, mida ükski ravim ei suudaks iial asendada. See on hämmastav, kuidas terviktoidus olevad komponendid suudavad kehas taasluua tasakaalu (nt kurkumin, mis mõjutab inimesele kasulikult vähirakus samaaegselt kuni 2000 geeni!). Datlidki on teada vähemalt 40 haigusseisundi tasakaalustamise poolest, sealhulgas ka diabeet ja vähk.
Kui Sa soovid datlite raviomadustest rohkem teada saada, vaata sellist lehte nagu Date research page.
Allikas:
FoodRevolutionNetwork
Tore lugeda Eesti keeles datlite kasulikkusest. Mul on isiklik kogemus, et sünnitus läks tõepoolest kergelt ja sain sellega kodus ise hakkama, olen peaaegu igapäevane datlite sööja. Lisaksin, et mees luges just hiljuti ka teaduslikku uuringut, et eriline õnnistus on veel siis, kui paaritu arv datleid süüa, nii nagu prohvet Mohammed samuti õpetas.
:) Väga lahe kuulda. Loodame, et naiste teadlikkus aina kasvab.