Kui Elli sai 1. aastaseks katsime laua, mis sobiks ka neile, kes tavapäraselt elus täistaimetoitu ei söö.
Pisikesed külalised olid vanuses 6kuud-3 aastat ja neile maitsesid väga puuviljad, paprikakrõpsud, banaaninahk ja chia puding. Ülejäänud toidud olid mõeldud pigem suurematele.
Sünnipäevakoogiks olid banaanikommid tumedas šokolaadis (lihtsalt kastsin banaaniviilud sulatatud šokolaadi ja külmkappi – väga maitsvad krõmpsud kommid), pilt all.

PUUVILJAD
Lapsed haarasid puuvilju lennult ja need olid laualt kõige esimesena kadunud. Nagu ka pildilt näha võib :). Pakkusime melonit, hurmaad, banaani, mangot ja pirni.

PÄHKLID
Mandlid on ju ka tegelikult puuviljad, õigemini puuvilja seemned. Kui neid eelnevalt veel leotada ka, lähevad need mõnusaks pehmeks.

CHIA PUDING
1L magusat mandlipiima
250g chia seemneid
3 õuna
4 viilutatud banaani
Mõned füüsalid
Enda äranägemise järgi hakitud kuivatatud puuvilju, nt viigimarju ja datleid

Pane Chia seemned kaussi ja vala piim peale, seejärel sega sisse väikesteks tükkideks lõigatud õunad, banaanid, füüsalid, viigimarjad ja datlid – sega kõik hoolega läbi ja jäta toatemperatuurile kallerduma. Kui kohe pole plaanis süüa, pane külmkappi ootama. Ja kui poole tunni pärast on segu liiga vedel, võib chia seemneid juurde kallata. Üldiselt kallerdub hästi ära 15 minutiga.

PAPRIKAKRÕPSUD
4 puhastatud punast paprikat
2 spl linaseemne jahu
vajadusel veidi vett

Püreesta paprikad vähese veega, lisa linaseemnejahu ja püreesta uuesti. Vala segu ahjuplaatidele ja kuivata 45 kraadi juures kuni valmis (u terve öö).

INDIA PÄHKLI JA KÜÜSLAUGU KASTE
200g India pähkleid
paar küüslauguküünt
poole sidruni mahl

Pane pählid vette ja lase neil 4-5h liguneda. Siis loputa ja kalla blenderisse, juurde neljandik tassi vett ja püreesta. Vajadusel lisa veel vett. Kui pähklid täiesti kreemised, lisa juurde sidrunimahl, maitse järgi küüslauguküüned ja nt maitseained (soola, ürte, mis endale meeldib).

SALAT RIISIPABERIS
Riisipaberid (saab Selverist, Stockmannist, Umami veebipoest)
Erinevat rohelist, näiteks roheline salat, jääsalat, basiilik, murulauk
Tomat, paprikas, kurk

Pese ja rebi salat, tükelda maitserohelised, tomat ja paprikas ning riivi kurk. Sega kausis meelepäraste maitselisanditega.
Siis pane suurde kaussi jahe vesi ning aseta õrnalt kaks riisipaberit sinna sisse. Oota natuke. Kui riisipaber on pehme, võta välja ja aseta puhta rätikuga kaetud lõikelauale. Pane riisipaberile suur lusikatäis salatit ning rulli siis nii kokku nagu nõuka ajal vorsti paberisse rulliti :). Lõika terava noaga ettevaatlikult pooleks ja aseta püstiselt taldrikule.
Riisipaberi vräppi saab süüa küüslaugu kastmega.

BANAANINAHK
Blenderda 6 banaani, lisa veidi vett v mandlipiima. Kalla segu ahjuplaadile ja hoia 45-kraadises ahjus, kuni valmis (terve öö).

LEIB TAIMSETE PASTEETIDE JA MAITSEROHELISEGA
Meil on Kalamaja Pagarikoda kohe ümber nurga, seepärast oli ka laual sealne leib. Aga muidugi sobib ükskõik milline isetehtud leib, poe omad kipuvad olema ikka selliselt tehtud, et seal on peale leivamaterjali kõike muud kah. Erinevaid taimseid pasteete leiab nt Ökosahvrist ja Mahemarketist. Aga muidugi saab ka ise teha! :)

Elli 1 banaanikommid

Sünnipäevalised aitasid Ellil küünalt puhuda.
Banaanid krõmpsus tumedas šokolaadis. Sobib söömiseks külmalt, kui soojeneb, hakkab sulama.