Elli 2: banaani-mustsõstra sünnipäevatort
Siin koogis on vähem rasva ja rohkem puuvilja. Lisaks, katsetasin esimest korda ka agar-agariga (želatiini aseaine).
Tahtsin leida retsepti, kus poleks tardaineks kasutatud kookosrasva. Mul endal on alati pärast sellise koogi söömist raske olla. Leidsingi siis retsepti, mida kasutasin Ellis sünnipäevakoogi tegemisel inspiratsiooniks. Ka meil saab osta juba mitmeid pähkleid täiesti toorena ehk kuumutamata, aga need on ikkagi kooritud ja rasv rääsub üsna kiirelt. Nii et parem oleks kasutada mandleid, sest neil on vähemalt kaitsev koor ümber. Ühtlasi on mandlid botaaniliselt puuviljad ja muuhulgas ka aluselised. Kook sobib hästi marjalise sisuga.
Põhi:
200g pähkleid (leotatud üle öö v umbes 8 tundi, üle loputatud)
130g datleid
Sisu:
400g mustsõstraid (või muid marju)
3 küpset banaani
100g pähkleid
4tl agar-agarit
75g kookosrasva
Peale ja äärde:
3 banaani, 1 kiivi
1. Pane pähklid (kasutasin India pähkleid, sest mandlid olid otsas) ja datlid blenderisse ja blenderda nii kaua kuni segu on ühtlane.
2. Suru segu koogivormi põhja. Mina kasutasin eemaldatavate servadega koogivormi. Kui segu põhjas, lõikasin banaanid tükkideks ja panin koogivormi äärde.
3. Pane marjad, banaan, sulatatud kookosrasv ja agar-agar blenderisse ja sega kokku. Lisasin siia paar peotäit pähkleid ka. Agar-agar sega sooja vette, lase keema, sega ja jahuta enne kui blenderisse paned.
4. Vala segu vormi koogipõhja peale ja silu paika. Säti peale banaanilõigud ja kiivi.
5. Pane u 6 tunniks külmkappi v 2-3 tunniks sügavkülma.
Elli sünnipäevalistele väga maitses :).
Tere.
Kas selles retseptis võiks kasutada ka külmutatud mustsõstraid? Kui kasutada külmutatud mustsõstraid kas võib need kohe lisada või peab eelnevalt marjad sulatama? Kas sügavkülmutatud marjadele peab midagi lisama, et ei läheks väga vesiseks? Kas võiks kasutada siin ka mustikaid? Kui mustikaid kasutada, kas siis ikka peaks agar- agarit kasutama? Tänan ette :)
Mustikad on isegi paremad, neis on pektiini ka, mis kallerdab. Kui sulatad, siis sulanud vett ära sinna pane, tuleb liiga vedel, vesi kalla ära. :)
Kui palju peab lisama vett 4tl agar – agari kohta? Kas ka üleöö võib külmkapis kooki hoida?
Üleöö seismine teeb ainult hea. Kui sul on külmutatud marjad, siis tee alguses nii, et vett ei pane väga. Muidu on oht selles, et läheb vesisemaks seistes. Kui vett palju pole, siis just kallerdub ilusti üle öö. :)
Ei kasuta külmutatud marju, hankisin poest mustikad :) Ikkagi – kui retseptis on 4tl agar-agarit segada sooja vette, siis kui palju vett peab olema antud koguse kohta? Seejärel saan aru, et segu jahutada ja alles siis lisada marjade, kookosrasva ja banaani hulka, eks?
See oleneb agarist, kui ostad agarit, vaata, mis seal paki peal kirjas on. Tavaliselt on 1 tl agarit 1 tassi vedeliku peale (0,25l).