Elli 3. sünnipäevapeole tuli külalisi vanuses 1 – 78 aastat. Oli nii taimetoitlasi kui ka veendunud praeliha sööjaid. Soovisime Taaviga, et külalised tunneksid ennast vabalt ning leiaksid peolaualt maitsvaid toite. Samas tahtsime, et kõik toidud oleksid ka pisikestele söödavad.
Laste lemmikuks kujunes melonisupp ja minu vanaema valmistatud õunakook! :)

Sünnipäevakoogiks oli veel eraldi puuviljakook, selle retsepti ja pildi leiad lehe alt.


MELONISUPP MUSTIKATEGA

1 küps melon
300g kultuurmustikaid

Poolita melon, lõika alt väike jupp ära, et melonikauss püsti seisaks. Võta seemned välja ja pane lauale.
Kaabi lusikaga meloni viljaliha seest lahti sobivateks tükkideks, lisa mõlemasse “kaussi” mustikad ja sega läbi.

KARTULISALAT, 5L
2,5kg keedu- või aurukartuli kuubikuid
3 spl sinepit
2 purki vegan majoneesi (1 purk = 250ml)  või isetehtud majoneesi
meresoola
2 väikesteks tükkideks lõigutud punast paprikat
15 väikesteks tükkideks lõigutud hapukurki
1 pikk värske kurk, tükkideks lõigutud
3 peeneks hakitud sibulat
3 suurt porgandit peeneks hakitud või purgitäis hakitud porgandit
purgitäis salatiherneid (Salvesti klaaspurgis rohelised salatiherned on 690g või sama palju leotatud rohelisi herneid või värskeid herneid :))
hästi peeneks hakitud till ja petersell

Kui kartulid on valmis, pane külmkappi jahtuma (u 2h).
Kalla jahtunud kartulikuubikud suurde kaussi, vala peale sinep, majonees, meresool, paprika-, kurgi- ja porganditükid, sibulad ja herned. Sega läbi ja maitse. Kui jääb liiga kuiv, lisa taimset koort. (Aga sa võid ka ise majoneesi teha.)
Lisa oma maitse järgi hästi peeneks hakitud till ja petersell, sega, maitse, kohenda.
Kui maitsed sobivad, tõsta salat külmkappi külalisi ootama.
Serveeri suures kausis, kaunista maitserohelisega. Kui kauss tühi, tõsta külmkapist juurde.

SUVIKÕRVITSA KORVID GUACAMOLEGA
7 suvikõrvitsat
4 tomatit
4 avokaadot
1 sibul
rohelist sibulat
meresoola
1 tl tomatipastat
veidi sidrunimahla

Koori ja haki suvikõrvitsad paarisentimeetristeks tükkideks (mina sain ühest suvikõrvitsast 6-7 tükki). Võta lusikaga suvikõrvitsa sisu välja, et tekiks korv.
Haki tomatid, sibulad, avokaadod ja sega kausis kokku meresoola, 1 tl tomatipasta ja vähese sidrunimahlaga. Tõsta väikese lusikaga guacamole suvikõrvitsa korvidesse ning kaunista pealt rohelise sibulaga.

TATRA-KARTULI KRÕPSULEIVAD SIBULA JA KÜÜSLAUGUGA
(2 ahjuplaaditäit):
300g aurutatud/keedetud kartulit (2 kartulit)
265g valge tatra jahu (ma jahvatan ise, aga usun, et Veski Mati pruun tatrajahu sobib ka)
38g linaseemne jahu veega püreeks + linaseemneid peale panemiseks
7-10g pärmihelbeid (toimib ilma ka)
1 keskmine sibul
2 korralikku küüslauguküünt
Lemmikürdisegu või kartulimaitseainet ürtidega (Santa Maria maitseaine segu: tilliseeme, küüslauk, petersell, koriander, till, aed- piparrohi, majoraan, tüümian, muskaatpähkel)
Meresoola
~250ml vett, et blender käima läheks ja tainast parem plaadile oleks kanda (kui kartulit keedad, kasuta kartulivett)

Pese (vajadusel koori) kartulid ja pane aurutama/keema.
Peenesta linaseemned ja sega piisava koguse veega, et tekiks jogurtilaadne mass. Jahvata valge tatar jahuks ja pane kaussi ootama. Puhasta ja lõigu sibul, koori küüslauk.
Pane kartulid blenderisse, lisa sibul, küüslauk, linaseemnepüree, vesi ning püreesta (saab ka saumikseriga kausis). Tõsta saadud segu tatrajahuga kaussi ja sega kokku, lisa juurde pärmihelbed ja kartuli maitseaine.
Kanna pool tainast õhukese kihina ahjuplaadile. Et paremini laiali ajada, tee käed/lusikas märjaks (nii ei kleepu tainas külge). Siis raputa peale linaseemned ja suru märja käega kergelt sisse. (Küpsetuspaberit võib kergelt mingi rasvainega määrida, et tainas väga kinni ei jääks, sest kipub jääma, kui kuumemalt teha. Aga saab ka ilma, ma pole rasva pannud.)
Kui tainas hakkab ahjus juba pealt kõvenema, siis tee pitsalõikuri või noaga jooned sisse, et pärast saaks paremini kätte.

Kui kuumas ahjus? Kui kiirelt vaja, siis 120-kraadiga läheb alla tunni, 60 ja 80 kraadiga paar tundi. Peaasi – vaata, et pealt pruuniks ei lähe, sest see tähendab akrülamiidi, toit muundub ja tekivad mürgised ühendid.

DIPP TILLIGA ehk MAJONEESIKASTE
1L
2 x 250ml sojakoort (Provameli mahe sojakoor on parim)
500ml oliiviõli (sobib ka vähem, vaata maitse ja konsistentsi järgi)
1 sidruni mahl
2-3 spl sinepit, vastavalt maitsele
meresoola
Suur peotäis peeneks hakitud tilli

Kalla sojakoor anumasse, mikserdamise ajal lisa õli. Seejärel lisa sidrunimahl ning sega läbi ja pane juurde ka teised koostisosad.

Saab teha ka India pähklitega, selleks vaata siia

VANAEMA ÕUNAKOOK
1 plaaditäis

Kokku 2dl jahu -> 1 klaas maisijahu, 0,5 klaas riisijahu, 0,5 klaasi tatrajahu (ta on teinud ka nii, et 1kl riisijahu, 0,5kl maisijahu ja 0,5kl mandlijahu)
1dl roosuhkrut (pool klaasi)
1,5 dl (kolmveerand klaasi) taimset koort või piima
2 tl küpsetuspulbrit
poole sidruni mahl
3 spl oliiviõli (võib ka ära jätta)
2 spl linaseemnejahu segatuna 9 spl veega
1 küps banaan
6 keskmist õuna, hapukad on paremad
Kaneeli

Vanaema toonitas, et tal on 1 klaas 2dl.
Sega koostisosad tainaks kokku, vaata, et tainas väga paks ei jää, vajadusel lisa veel taimset piima/koort. Lase 20 min seista, siis jahu paisub.
Laota tainas märgade kätega ahjuplaadile, ning kata kaneeli-suhkru seguste õunaviiludega.
Küpseta 180 kraadi ahjus 45-50 minutit.
L
L
Elli SÜNNIPÄEVAKOOK oli seekord puuviljadest. Retsepti vaatamiseks klikka pildile.
IMG_2120