Suve algul sai Taavi 29, külas olid lähemad sõbrad ja vanemad, tuldi nii lastega kui üksi. Õhtutundidel sai peost mõnus istumine sõpraderingis, mis venis ööni.
Söök oli lihtne ja täitev. Taavi soovis pakkuda selliseid täistaimseid toite, mis meeldiks ka loomse toidu sööjatele. Aga midagi sellist, mis ei vajaks päev otsa vaaritamist. Peolaua naelaks kujunes muidugi kartulisalat ning juurviljad maitsekate dipikastmetega.

Taavi 29 kook
KARTULISALAT, 5L
2,5kg keedu- v aurukartuli kuubikuid
3 spl sinepit
2 purki vegan majoneesi (1 purk = 250ml)
meresoola
2 väikesteks tükkideks lõigutud punast paprikat
15 väikesteks tükkideks lõigutud hapukurki
1 pikk värske kurk, tükkideks lõigutud
3 peeneks hakitud sibulat
purgitäis salatiherneid (Salvesti klaaspurgis rohelised salatiherned on 690g v sama palju leotatud rohelisi herneid v värskeid herneid :))
hästi peeneks hakitud till ja petersell

Kui kartulid on valmis, pane külmkappi jahtuma (u 2h).
Kalla jahtunud kartulikuubikud suurde kaussi, vala peale sinep, majonees, meresool, paprikatükid, kurgitükid, sibulad ja herned. Sega läbi ja maitse. Kui jääb liiga kuiv, lisa taimset koort. (Aga sa võid ka ise majoneesi teha.)
Lisa oma maitse järgi hästi peeneks hakitud till ja petersell, sega, maitse, kohenda.
Kui maitsed sobivad, tõsta salat külmkappi külalisi ootama.
Serveeri suures kausis, kaunista maitserohelisega. Kui kauss tühi, tõsta külmkapist juurde.

KURGIPURJEKAD KARTULISALATIGA
1 suur kurk = 2 purjekat, nii et kurke läheb nii palju kui purjekaid vaja on :)
1 paprikas
peenikesed puust tikud
kartulisalat

Lõika kurgid pooleks ja siis lõika mõlemast poolest üks hästi õhuke riba. Sellest ribast saab puri. Mina hoian kurki käes lõigatud pool minu poole ja tõmban purjesid juustunoaga. Siis kaabi lusikaga kurgi laev nii palju tühjaks, et seemned välja saab, sellest piisab. (Sisu sobib hästi kartulisalatisse.) Liiga palju ei taha kaapida, siis ei jää mast seisma, põhja peab mingi tugevus jääma. Nüüd keera kurk teist pidi ja lõika laeva alt nii, et kumerus kaoks ja laev tasasel pinnal ise püsti seisaks.
Lõika paprikast kolmnurgad, nii palju kui masti otsa lippe vaja on.
Tõsta purjekad serveerimispinnale, nt lõikelauale v kandikule, aseta igaühte u 1 spl kartulisalatit. Kui paadid täis, võta puutikk ja torka kurgipurjekad selle otsa, kõige tippu pane kolmnurkne paprikalipp.

DIPIKASTMED KÜÜSLAUGU JA ÜRTIDEGA
400g India pähkleid (200g üks kaste)
paar küüslauguküünt (maitse järgi)
1 sidruni mahl
2 paprikat
ürte, nt till, petersell

Pane pähklid vette ja lase neil 4-5h liguneda.
Paprikal tee ülevalt ringikujuline sisselõige ja tõmba seemned välja. Tee piisavalt lai ava, et oleks hea dippi võtta. Alt lõika väike tükk ära, et paprika tasasel pinnal püsti seisaks.
Lõputa ligunenud pähklid üle, kalla vesi ära ja pähklid blenderisse, juurde neljandik tassi vett ja püreesta. Vajadusel lisa veel vett. Kui pähklid täiesti kreemised, lisa juurde poole sidrunimahl.
Nüüd kalla pool segust kõrvale ja maitsesta blenderis olev segu küüslauguküünte ja soolaga. Tee nii kerge v kange, kui sulle sobib.
Kalla osa segust paprikasse, kaunistuseks pane nt paprika äärele kuuslauguküüs. Ülejääk vala klaaspurki. Nii, küüslaugu oma on nüüd valmis. Hoia külmkapis.
Loputa blender ja vala sinna enne kõrvale pandud segu. Maitsesta meelepäraste ürtidega, pane korralikult, ära koonerda :), törts soola (sest India pähklid ise on kergelt magusa maitsega), sega läbi ja valmis. Vala paprikasse, kaunista veel maitserohelisega ja tõsta külaliste tulekuni külma.

PUUVILJAD-JUURVILJAD
Nii palju kui kulub:
õunad, banaanid
Kapsas, porgand, paprikas, seller