Vastlakukli traditsioonist on raske mööda vaadata isegi siis, kui väljas lund pole. :) Valmistasin siis koduski mõned kuklid, mida külla kaasa võtta ja mis oleks alternatiiviks neile, kes nisujahu süüa ei soovi.
Koorega on siuke lugu, et kõik müügil olevad taimsed vahukoored sisaldavad hüdrogeniseeritud taimset rasva. Seejuures on kookoskoor minu jaoks liiga rasvane, riisikoor liiga ebastabiilne ja kaerakoor kummalise maitsega. Nii et jäi siis sojakoor. Mahemarketist leiab sojakoort ka GMO vabade komponentidega.
Võimalus on muidugi valmistada ka India pähkli vahukoor või ise kookoskoor teha.

Retsept (15 väikest kuklit):
350g toortatra jahu
175g täistera riisijahu (sobib ka valge riisijahu)
175g roosuhkrut
2 spl küpsetuspulbrit
3 täpilist banaani
80ml kookosrasva
50ml vett või mandlipiima

Valmistamine:
1. Sega ühes kausis kõik kuivad koostisosad välja arvatud suhkur.
2. Pane ahi tööle 180 kraadi juurde.
3. Püreesta banaan, sulatatud kookosrasv ja suhkur.
4. Tee jahu kuhja kätega auk ja kalla banaanismuuti sinna sisse. Hakka rahulikult seal augus segama, vaikselt jahu juurde haarates. Kui tundub, et on kuiv, lisa veidi vett või mandlipiima (mul läheb max 50ml). Lõpuks on tainas juba nii tihke, et tasub kätega asja kallale minna.
5. Haara kõrvale tass vett, tee käed märjaks ning võta peotäis tainast. Sõtku see tainas käes korralikult läbi, siis jääb ühtlasem kukkel ja tuleb vähem pragusid ka. Sõtkud, veeretad palliks ja paned ahjuplaadile.
6. Kui kuklid plaadil reas, tõsta nad ahju ja küpseta 180kraadises ahjus 20-25 minutit. Pigem on hea, et kuklid on ahjus vähem kui rohkem, sest koorik tuleb muidu jube kõva. Pealegi, kuklid küpsevad edasi ka siis, kui sa nad ahjust välja võtad, sest kuumus jääb veel mõneks ajaks sisse.
7. Tõsta kuklid jahtuma ja mikserda valmis vahukoor. 1 tl vaniljet lisab maitsva nüansi.
8. Tõsta vahukoor külma, lõika jahtunud kuklitelt müts maha ja võta kuklil noa otsaga seest veidi saia välja, et see marjamoosiga asendada. Hea, kui moos on kergelt hapukas.
9. Täitnud kuklid moosiga, pane peale vahukoor ja mütsike.

Valmis kukleid soovitan hoida paber- või kilekotis, sest need kipuvad kuivama. Kuklite retsept on veel täiendamisel, kuid maitse on üsna ok.

Head vastlapäeva!