Harvardi teadlased jälgisid rohkem kui 20 aastat üle 149 000 inimese ja jõudsid järeldusele, et punase liha söömine ja diabeet on omavahel tihedalt seotud.

Uuringust ilmus möödunud nädalal artikkel tunnustatud ajakirjas JAMA Internal Medicine. Jälgimise all oli nii mehi kui naisi, arvestati ka perekonna soodumusi, rassi, perekonnaseisu, senist punase liha tarbimist, suitsetamist, füüsilist aktiivsust, alkoholi tarbimist, kalorite tarbimist ja toitumise kvaliteeti. Kui esines diabeeti, uuriti selle tausta veel sügavamalt.

Uuringu käigus dokumenteeriti 7540 2. tüübi diabeedi juhtu. Tihedam punase liha söömine seostati kõrgenenud riskiga haigestuda diabeeti. Suisa nii, et kui suurendada igapäevase punase liha söömist kõigest 50g võrra, kasvas risk 48%. Kõige suurem risk on töödeldud liha nagu viinerite, vorstide ja peekoni söömisel.

Kokkuvõttes järeldatakse:
“Suurenenud punase liha söömine on seotud suurenenud riskiga haigestuda 2. tüübi diabeeti ja see seos on osalt seotud ka kehakaaluga. Meie tulemused tõestavad, et liha söömise piiramine aitab vältida diabeeti.”

Uuringut juhtinud Harvardi teadlane dr Pan teatas eelmisel aastal, et tihe lihasöömine tähendab ka lühemat eluiga.

Punase liha all mõeldakse tavapäraselt lehma-, sea-, hobuse-, pardi- ja haneliha.

Allikad:
JAMA Internal Medicine
Meatless Monday