Eelmisel sügisel käisin lastega Prantsusmaal. Ma polnud seal 11 aastat käinud, kunagi oli see nagu teine kodu. Mulle meeldib väga prantslaste toidu tegemise armastus – millise hoolega nad seda valmistavad ja kui iseenesest mõistetav on võtta aega toidu nautimiseks! Naudinguks on neil alati aega ja see on väga french. :)

Nautisime Pariisis prantslaste taimseid toite. Ka nii suures riigis nagu Prantsusmaa on viimasel viiel aastal veganlus tõeliselt oluliseks saanud. Näiteks Pariisi Disneylandis oli väga kerge leida taimseid toite ja see oli tõeliselt meeldiv üllatus.

Kodus tundsin prantsuse köögist puudust. Õigemini nende oskusest delikaatselt ja lihtsalt maitseid kombineerida, seega asusin mälu põhjal leiutama.

Kasutan siin kolme jahu, mainin ära, et jahu ja margariini kogus on oluline. Samuti, suurepäraselt sobib üleni nisujahu. Et olen pigem gluteenivaba, siis lisasin nisujahu ainult selle veetlevate klassikaliste omaduste pärast – nisujahu hoiab hästi kokku. Ent saab ka üleni gluteenivabalt teha, asendades nisujahu näiteks toortatrajahuga.

Lisaks on võimalus lisada sisule ka veidi magusamapoolset valget veini, mis laiendab maitsebuketti veelgi ja toetab õuna maitset. Kuid laste pärast vótsin selle praegu retseptist välja. Siiski on märgitud koht, kus seda soovi korral lisada.

Lahendasin õunakoogi quiche’ilikult. Ma tahtsin, et põhi on mure, õrn, aga maitsekas, äärtest krõbe ja suus sulav. Et sisus on tunda selget õuna maitset nagu heas värskes õunamahlas, et see on tekstuurne ning kergelt hapu ja magus samaaegselt. Ja kui ma sellest tüki suhu panen, siis mu maitsemeeled töötavad täies hoos ja juba tahan järgmist ampsu.
Katsetasin korduvalt ja siin esitlen koogiarmastajatele üht head tulemust.

🇫🇷 Voilá, siin on minu Vegan Prantsuse Õunakook!
Naudi!

Põhi:
120 g jahu => 40 g kaerajahu, 20 g mandlijahu, 60 g nisujahu
140 g taimset margariini
2 spl roosuhkrut
0,5 tl meresoola
Vajadusel pisut vett

Sisu:
5 suurt õuna
3 tl kaneeli
Näpuotsaga kardemoni
1 spl kartulitärklist
10 ml õunamahla (võimalusel suhkruvaba)
40 ml vett
3 spl kookoshelbeid


Valmistamine

1. Esimesena tee põhi. Selleks pane kaussi toasoe pehme taimne margariin ja vala selle jahud peale, lisa suhkru ja sool ning sõtku ühtseks massiks. Vajadusel lisa õige pisut vett (1-2 spl).

2. Pane tainas ümmargusse vormi (26-28cm) ja säti ta seal paika, et igalt poolt oleks ühtlane. Ääred võid teha kõrgemad, sest need vajuvad nagunii veidi alla. Torka kahvliga põhja mõned augud ja tõsta külmkappi tahenema.

3. Pane ahi 180 kraadi peale sooja.

4. Koori pooled õunad, pooled jäta koorega, tee need kuubikutseks või väikesteks viiludeks.

5. Võta külmkapist koogi põhi ja tõsta ahju. Küpseta nii, et põhi on kergelt valminud (hele ja juba veidi kõvem), u 10 min.

6. Võta väike pott, pane sinna sisse õunatükid, 40 ml vett ja roosuhkur. Lase keema, siis lisa sörts õunamahla ja 1-2 tl valget veini, lase ta keeb korraks ja siis keera kõige madalamale kuumusele. Õunad ei tohi lödiks minna.

7. Lisa kartulitärklis, kookoshelbed, kaneel ja óige pisut kardemoni. Sega läbi ja maitse.

8. Tõsta põhi ahjust välja, vala sinna peale vastvalminud koogi sisu ja lase veel ahjus olla 15-20 minutit.

9. Võta kook ahjust ja lase jahtuda. Vaniljekastmeks kasutasin Alpro vaniljekastet. Hästi sobivad ka mahepoest saadud vaniljekastme segud.

10. Serveeri jahutatult, külma vaniljekastmega, juures särts melissi.

 

🇫🇷 Bon appetit!