Miks gluteenitalumatus järsku nii populaarne on? Ja miks ilmneb see mõnedel alles hilisemas eas? Tuleb välja, et geneetiliselt muundatud organismidel ja eriti just nende mürgisusel on siin väga tähelepanuväärne roll.

jeffrey smithJeffrey Smith, üks maailma tunnustatumaid geneetiliselt muundatud organismide eksperte, mitmete raamatute ja filmide autor, nõutud kõneleja, kirjutab Vastutustundliku Tehnoloogia Instituudi lehel seosest, mis on geneetiliselt muundatud organismide gluteenitalumatuse vahel.

Hinnanguliselt on ainuüksi Ameerika Ühendriikides 18 miljonit gluteenitalumatut inimest. Reaktsioon sellele teraviljavalgule, mida leidub nii nisus, rukis, odras kui ka mõnes hübriidses kaeras on saamas aina populaarsemaks.
Gluteenitalumatus võib avalduda kerge ebamugavustundena, näiteks gaaside ja puhitusena, aga see võib areneda ka tsöliaakiaks, mis hävitab soole sisemust ning suurendab surmariski neljakordselt.

Jeffrey rõhutab, et ainuüksi geneetikaga ei saa seletada, miks viimasel ajal on gluteenitalumatuid inimesi aina rohkem. Seetõttu usutakse, et on olemas ka keskkonnast pärinev tegur.

Kindlasti on siin oma roll ka tänapäeva nisul, mis ongi tavapärasemast suurema gluteenisisaldusega. Kuid USA Põllumajandusministeerium kinnitab, et asi pole ainult selles.
Ka üleüldine suurem nisu tarvitamine, varajases eas nisu söömine, keisrilõige, imetamise pikkus, muutused kõhu mikroflooras. Kõik see mängib siin oma osa.

GMOd vajutavad päästikule?
Üheks keskkonnast tulenevaks teguriks peetakse geneetiliselt muundatud organisme (GMO). Ameerikas said need tavaliseks 90. keskel. Hetkel on turul 9 põhilist GMOd: soja, mais, puuvill (nt puuvillaõli), raps (rapsiõli), suhkur (suhkrupeedist), suvikõrvits, Hawaii papaia, alfalfa vetikas (ja yellow squash – kollane piklik kõrvitsaline). Nisu pole siin nimekirjas. Kuid nisu on aretamise kaudu hübriidistatud.

Enamik GMOsid tehakse nii, et need taluksid umbrohutapjat Roundup, mille aktiivne koostisosa on glüfosaat. GMOdel, mida sellega pritsitakse, akumuleerub glüfosaat ja kui inimene taime sööb, saab ta kogu mürgi oma kehasse.

Bt-toksiin augustab sooleseinu
Maisi ja puuvilla tehakse sellisena, et need toodaksid ise putukamürki Bt-toksiini. Seda mürki toodab iga GMO rakk ning seda leidub nii maisitšipsides, tortillas ja mujal.

Hiljutises uurimuses tuli välja, et Bt-toksiin, glüfosaat ja teised GMO komponendid on seotud viie seisunduga, mis võivad põhjustada või teravdada gluteeniga seotud häireid:

  • Soole seina läbilaskvus ehk lekkiv kõht
  • Tasakaalustamata soole bakterid
  • Immuunreaktsioonid ja allergiad
  • Häiritud seedimine
  • Kahjustused soole seinal

Soole läbilaskvus ehk lekkiv kõht
tähendab, et sooleseina rakkude vahele on tekkinud avad ja suuremad osakesed seedesüsteemist pääsevad sealt läbi vereringesse, põhjustades nii immuun- või allergilise reaktsiooni.
[highlight]GMO viljast pärit Bt-toksiin tapab putukaid nii, et tekitab auke nende seedetrakti. 2012. aastal ilmunud uuring kinnitas, et see augustab samamoodi ka inimese seedesüsteemi.[/highlight] Mürk läbib inimese seedesüsteemi ja seda on leitud 93% rasedatel naistel ning 80% nende sündimata lastel.

death-ROUNDUP-41-680x510Tasakaalustamata soole bakterid
Gluteenitundlikel inimestel, eriti neil, kellel on tsöloaakia, on tihtipeale ka soole mikrofloora paigast ära. Just sel moel panustavad gluteenitalumatusesse ka keisrilõige ja vähene imetamine, sest mõlemad põhjustavad tasakaalutut kõhu mikrofloorat.
Glüfosaat pole ainult herbitsiid ehk umbrohutapja, see on ka antibiootikum – tapab baktereid. [highlight]Uuringud kinnitavad, et ka minimaalsel kokkupuutel vähendab glüfosaat märkimisväärselt kõhus kasulikke baktereid ja toetab seejuures kahjulike bakterite kasvu. [/highlight]Viimaste ülekasv aga aitab kaasa põletikele, lekkivale kõhule, immuunreaktsioonidele – kõik, mis on seotud ka gluteenitalumatusega.

Immuunreaktsioonid ja allergiad
Paljudel inimestel areneb gluteenitalumatus alles hilisemas elus, mis toetab arvamust, et selle võib valla päästa mingi väline faktor.
Ainuke uuring, mis hüpoteesi toetab, viidi 2011. aastal läbi hiirtel. Sellest nähtub, et retinoidhape, A-vitamiini metaboliit, aktiveeris põletikulistes oludes gluteeni suhtes spetsiifilise immuunreaktsiooni. Tuli välja, et glüfosaat suurendas retinoidhappe aktiivsust.
[highlight]Kui glüfosaat aktiveerib retinoidhappe ja retinoidhape aktiveerib gluteenitundlikkuse, siis võib olla on glüfosaati täis GMOde söömisel gluteenihäiretel oma roll. Ka leiti, et kui hiired said Bt-toksiini sisaldavaid toite, reageeris sellele nende immuunsüsteem, aga tundlikkused tekkisid ka sellistele toitudele, millele varem mingit reaktsiooni ei tekkinud.[/highlight]

Häirunud seedimine
Uuringus, kus anti hiirtele GMO soja ja kala (mis sisaldasid glüfosaati) selgus, et need toidud vähendasid keha seedeensüüme, mistõttu toit jääb suuremateks tükkideks ega seedu korralikult. Kõik sojaoad sisaldavad trüpsiininhibiitorit, mis blokeerib ühe tähtsa valgu, mida on vaja valgu seedimisel. Kuid GMO soja sisaldab seda kuni 7 korda rohkem kui tavaline soja. Need uuringud viitavad, et GMOde söömine võib tuua kaasa tõsiseid seederaskusi.

Soole seina kahjustused
Gluteenitalumatuse tavaline tulem on kahjustunud sooleseinad. Tsöliaakia iseenesest toob kaasa pisikeste hattude kadumise peensooles. S[highlight]enistest loomkatsetest on selgunud, et nii Bt-toksiin kui glüfosaat kahjustavad peensooles asuvaid pisikesi hatukesi. Loomad, kes olid nende ainetega kokkupuutes, arenesid lühemad katkendlikud hatud.[/highlight]

Hoia GMOdest eemale
On selge, et nii Bt-toksiinil kui glüfosaadil on oluline mõju inimese seedesüsteemile. Kui mitu ebasoodsat asja kokku saavad, võib kahju olla piisav, et kujuneks välja haigus, talumatus, allergia.
Ameerikas on arstid, kes soovitavad tsöliaakiahaigetele GMO-vaba toitumist. Ka on paljud arstid ja patsiendid kinnitanud, et tsöliaakia on juba puhtalt selle muutuse peale palju tagasi läinud. Arstid kinnitavad, et GMO-vabal dieedil on tsöliaakiast paranemine kiirem ja lõplikum.

Iroonilisel kombel vahetavad gluteenitalumatud inimesed tihtipeale nisu maisi vastu. Aga see on tavaliselt GMO, mis ainult süvendab probleeme. Nii et eriti oluline on siis valida GMO-vaba mais.

Kes tahab faktidele täpsemaid viiteid, siis need kõik on olemas Jeffrey loos, kliki allikale.

Allikas:
Are Genetically Modified Foods a Gut-Wrenching Combination?