Soome ja Rootsi lastearstid: veganlus on lastele sobilik!
Esmaspäevases Pealinna artiklis ütles Eesti Lastearstide Seltsi juhataja dr Ülle Einberg, et „lastele põhjustab pikemaajaline taimetoitlus tervisekahjustusi ja väikelastele võib see olla suisa eluohtlik.” Soome ja Rootsi lastearstid andsid sellele põhjapaneva vastuse!
Dr Einberg loetles suurel hulgal probleeme, mida tema hinnagul veganlus võib põhjustada.
Maailma suurim (üle 100 000 liikme) toitumisspetsialistide organisatsioon Academy of Nutrition and Dietetics (AND, Toitumise ja Dietoloogia Akadeemia) kinnitas eelmisel aastal taas oma seisukohta taimse toitumise osas, mille kohaselt asjatundlikult kavandatud vegantoitumine on sobilik igas eluetapis, sh raseduse ja imetamise ajal, imiku-, väikelapse- ja noorukieas, eakatele ja sportlastele.
Vegantoitumine on igas eluetapis heaks kiidetud paljudes riiklikes toitumissoovitustes, nt Suurbritannias, USA-s, Kanadas, Austraalias, aga ka Põhjamaades ja Soomes. Eesti Vegan Selts pöördus küsimusega, kas veganlus on lastele sobilik, ka Soome ja Rootsi lastearstide poole. Vastused koos edasiste viidetega on avaldatud artikli lõpus.
Soome lastearstid toetavad vegan peresid
Soome Lastearstide Seltsi presidendi, professor Raimo Voutilaise, ja peasekretäri MD PhD Panu Kiviranta sõnul toetavad Soome lastearstid kehtivaid riiklikke toitumissoovitusi, milles tunnistatakse veganlus sobilikuks ka lastega peredele. Et valitud toitumine oleks aga tervislik, tuleb nõu pidada kliinilise toitumisnõustajaga. Eeldusel, et järgitakse soovitusi, ei tohiks probleeme tekkida ning lapse arengut jälgitakse tervishoiuasutustes.
Rootsi lastearstid kinnitavad samuti toetust vegan peredele
Rootsi Lastearstide Seltsi asepresidendi Anna-Karin Edstedt Bonamy sõnul järgivad ka Rootsi lastearstid riiklikke toitumissoovitusi. Soovitustest selgub, et liha mittesöömine pole kindlasti probleemiks. Oluline on siiski jälgida, et loomsed toidud asendataks toitainerikaste taimsete toitudega. Veganlapsed peaksid võtma lisaks B12- ja D-vitamiini. Soovitatav on toitumise osas nõu pidada meditsiiniõega.
Nii Soome kui Rootsi toitumissoovitused põhinevad Põhjamaade vastaval dokumendil, mis on aluseks ka eelmisel kuul ilmunud Eesti uuendatud soovitustele. Eesti toitumissoovitustes aga käsitletakse taimetoitlust kui enesepiiratud toitumist, mis viib pikemaajaliselt terviseprobleemideni.
Võrreldes Põhjamaade toitumissoovitustega, on Eesti versioonis välja jäetud pea kõik taimetoitlusesse puutuv.
Eesti toitumissoovitused levitavad valeinfot
Riiklikud toitumissoovitused on oluline alusdokument, mis jõuab kõigi toitumise ja tervisega kokkupuutuvate spetsialistideni riigis. Vastavalt toitumissoovituste rakenduskavale levitatakse lühikokkuvõtet paberväljaandena perearstikeskustele, ambulatoorset ja statsionaarset eriarstiabi pakkuvatele tervishoiuteenuse osutajatele, hoolekandeasutustele, üldhariduskoolidele, kutsekoolidele, lasteaedadele ja raamatukogudele, lisaks saab seda osta raamatupoodidest. Soovitusi tutvustatakse erialaväljaannetes nagu Eesti Arst, Perearst, Pereõde, Eesti Õde, Apteeker, Õpetajate Leht, Meditsiiniuudised, samuti konverentsidel ja teabeüritustel ka kitsamatele sihtrühmadele nagu patsientide ühingutele, kohalike omavalitsuste töötajatele, terviseedendajatele ja teistele. Kõik erialaspetsialistid lähtuvad taimetoitlusega kokkupuutumisel riiklikest toitumissoovitustest, mis paraku ei käsitle veganlust adekvaatselt ega aita veganeid nõustada.
Teadmatusest valesti toitunud veganlaste sattumisel haiglasse ei ole probleem veganluses, vaid selles, et pered ei jõua adekvaatse toitumisinfoni ega saa selleks pöörduda ka spetsialisti poole, sest Eesti arstidel ja toitumisekspertidel pole enamasti vegantoitumise kohta piisavalt teadmisi.
Selleks, et veganpered saaksid kvaliteetset arstiabi ja nõu, kuidas tervislikult lapsi kasvatada, peavad riiklikud toitumissoovitused andma suuniseid ka vegantoitumise kohta. Selles osas on Soome taas eeskujuks, nende toitumissoovitustes seisab: „Toidukultuur elab ja muutub koos ühiskondliku arenguga, mis peegeldub ka laste ja perede toitumises. Toitumisjuhendites arvestatakse perede mitmekülgsuse, kultuurilise tausta, väärtushinnangute, hoiakute, toiduvalmistamisoskuste ja toitumisalaste teadmistega ning võetakse peret kui tervikut.”
Seega arvestatakse Soomes erinevate toitumisviisidega ning antakse sellest lähtuvalt nõuandeid, mitte ei külvata alusetult hirmu ega ähvardata veganeid erinevate tervisehädadega.
Loodame Eesti toitumissoovituste töögruppi kuuluvalt dr Einbergilt tuge alustamaks laiemat arutelu, kuidas ka Eestis veganperesid riiklikult toetada.
*
Vastused Soome ja Rootsi lastearstidelt:
Dear Kadri Sikk,
The Finnish Paediatric Society supports the current national food recommendations for families with children, published by the National Institute for Health and Welfare in Finland . These recommendations can be found also in English online at http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-302-626-1.
Briefly, these recommendations state that if desired, a carefully composed vegan diet is suitable also for children. However, the recommendations clearly punctuate that vegan families shall be provided with guidance by a clinical nutritionist, because following a vegan diet requires special expertise as well as availability and balanced use of foods suited for the vegan diet. This guidance should prevent nutritional deficits if the recommendations are followed. The growth of children with vegan diet is monitored at child health clinics.
On behalf of the Finnish Paediatric Society,
Professor Raimo Voutilainen, President
Panu Kiviranta, MD., Ph.D., Specialist in paediatrics, Secretary general
—–
Thanks for your e-mail to the Swedish Pediatric Society.
We do not issue dietary recommendations, that’s the responsibility of the Swedish Food Agency and most pediatricians in Sweden follow these recommendations.
Here is a link to a short version in English https://www.livsmedelsverket.se/globalassets/english/food-habits-health-environment/dietary-guidelines/good-food-for-children-1-2-years.pdf, page 9 is relevant to your question. The full version in Swedish is found on their website www.livsmedelsverket.se.
Best regards
Anna-Karin Edstedt Bonamy
Vice President
Swedish Pediatric Society
Allikad:
Kadri Sikk, Eesti Vegan Seltsi arendusjuht
Pere ja Laps
Olen hetkel koolitusel, kus Tartu psühholoog Külli Muug ütleb, et lastele on sobilik vaid liha söömine ning taimetoitlus ei ole sobiv. Tegemist on haiglas töötava söömisprobleemidega lastega ja nende vanematega tegeleva psühholoogiga. Et kui psühholoog juba, kes söömisprobleemidega lastega tegelemisele on spetsialiseerunud, sellist juttu räägib, siis on ikka väga lootusetu tunne…
Paraku kevitavad Muugi sugused oma puudulikku arvamust kui tõde. Jääb üle loita vanemate laiemale silmaringile
Küsi sellelt psühholoogilt, palju on ta viitsinud uurida taimetoitlusega seonduvat teadust? Ja kuidas Eesti arstid pole suutnud selgeks teha, miks Põhjamaade toitumisjuhised veganlust soovitavad? Kuidas saab olla, et kõik suuremad toitumisorganisatsioonid (ka WHO, USA Lastearstide ühing, Austraalia, Soome, Rootsi – tegelt kogu Skandinaavia jt toitumissoovitused) ja riikide toitumisorganisatsioonid on kinnitanud veganluse heaks beebist raugani (viimati nt Soome) ja Eesti arstid ikka ei viitsi uurida nende soovituste sisu? Kahjuks on alles jäänud ainult kaks valikut – kas Eesti arstid on lollid ja laisad või on neil hirm mutuste ees. Sest veganid on elanud enne meid, elavad praegu ja elavad ka pärast meid. On tulnud aeg arvutiklaviatuur tolmust puhtaks pühkida ja Nutritionfacts.org sisse trükkida! :P
Edu! xoxo
Siia juurde valgu müüdist.
The American Dietetic Association has also reversed its earlier position on protein complementarity.
The idea became entrenched in our common thinking about protein — but it wasn’t valid.
Total 8 amino acids: Corn, brown rice, potatoes, broccoli, tomato (WHO)
Human requirements for 8 indispensible amino acids—the ones in this graphic—were established by William Rose in 1952. Histidine, a more recent addition, is now considered indispensable as well, following a study showing that an absence of histidine in the diet had a detrimental effect on hemoglobin concentrations in research subjects.
The WHO concludes that as long as they are high enough in calories, “few natural diets provide insufficient amounts of indispensable amino acids.