On teada, et Parkinsoni aitab vältida aktiivne liikumine, liha, piima ja pestitsiidide vältimine ning peatraumast hoidumine.

Dr Greger tutvustab uuringuid, kus Parkinsoni haigetel leiti lahkamisel ajust teatud Monsanto kemikaali koostisosa PCB, mis USAs keelusati juba 1979. Mida rohkem PCBsid, seda hullem ajukahjustus. Võimalus endale PCBsid sisse süüa väheneb dramaatiliselt, kui minna üle taimedel põhinevale toitumisele.

Nii et kas siis veganitel on vähem Parkinsoni?
Uuringud näitavad, et piimatooted ja Parkinson on omavahel väga seotud. Mida rohkem tarbis inimene piimatooteid, seda suurem risk saada Parkinson (vt lähemalt allikates toodud linkidest). Ühelt poolt võib see olla ka sellest, et nt USAs on piimatooted saastatud neurotoksiliste kemikaalidega. Parkinsoni haigete lahkamisel on järjepidevalt näha, et nende ajus on rohkem mürke.

Tetrahüdroisokinoliin (Tetrahydroisoquinoline) on üks Parkinsoniga seotud mürk, mida leidub peamiselt juustust. Kuigi ka juustus pole selle mürgi tase kuigi kõrge, on probleem selles, et kemikaal akumuleerub ajus aja jooksul, põhjustades kahju.

Lisaks mõjuvad Parkinsonile soodsalt pestitsiidid ning keskkonnamürgid (nt looma rasvas).

Kuidas taimed aitavad
Taimedel põhinev toitumine on siinjuhul eelkõige kasulik seetõttu, et esiteks jäävad menüüst välja loomsed toidud (ja toiduahelas mürk akumuleerub viimasele tarbijale), teiseks on taimedes fütotoitained ja muu kasulik.
Huvitaval kombel leidub aina rohkem juhtumeid, kus ka Parkinsoni haigel inimesel kaovad enamus sümptomid taimset terviktoitu süües.

Parkinson on krooniline liikumishäire, mis aina süveneb. See on seotud aju närvirakkude talituse häire ja surmaga. Parkinsonihaigetel esineb käte, jalgade, lõua ja näo värisemist, jäsemete-liigeste jäikust, tasakaalu kaotust ja vahel on neil raske liigutusi sooritada.

Parkinson on dopamiini puudus ajus, kuna seda tootvad rakud ajus on hävinud. Dopamiini toodab keha L-dopast, mida saab aminohappest. Loomsed toidud blokeerivad L-dopa transportimise ajju. Samuti on tänaseks teada, et rohke kiudaine söömine suurendab L-dopa tootmist.

On tehtud ka uuringuid, kus Parkinsonihaiged pandi vegan dieedile ning tõepoolest dokumenteeritigi märkimisväärne sümptomite vähenemine.

Allikad:
NutritionFacts.org – Avoiding dairy to prevent parkinsons
NutritionFacts.org – Treating Parkinsons with diet