Hapendatud toortatra leib päikesekuivatatud tomatitega
Absoluutne lemmikleib, olen seda klassikalist retsepti juba nii pikalt teinud, et nüüd tahan teistega ka jagada!
Avastasin kaks aastat tagasi hapendamise võlukunsti ning pole enam tagasi vaadanud. Kuigi mulle meeldib juurvilju hapendada, on ka mahedast teraviljast hapendatud toidud väga maitsvad. Üks variant hapendamist proovida, on teha ise tatraleiba. Lisaboonusena on see ju ka gluteenivaba. :)
Vaja:
600g toortatart
Peotäis hakitud päikesekuivatatud tomateid
5 spl mahedat tomatipastat
Meresoola
Peotäis seesamiseemneid
Tegemine:
1. Pane tatar klaaskaussi 7 tunniks likku (metall segab hapnemist, eelista klaaskaussi). Või jäta lihtsalt ööseks ligunema. (Kui jätad kauemaks, hakkab idanema, see sobib ka.)
2. Loputa tatar korralikult läbi ning peenesta (blenderis või saumiksriga) vähese veega paksuks jogurtitaoliseks püreeks.
3. Kalla saadud segu puhtasse klaaskaussi, kata pealt linaga ning jäta 12 tunniks seisma. Soojas keskkonnas piisab ka vähemast, külmas on vahel rohkem vaja. Nuusuta, et teaksid, kui lõhn muutuma hakkab! Mina kasutan külmal ajal vannitoapõranda soojust ja panen taina klaaskausis sinna hapnema.
4. Kas lõhn on muutunud ja tainas kerkinud? Lõhn võib olla isegi kergelt ebameeldiv. Lisa kõik ülejäänud koostisosad ja sega puulusikaga õrnalt läbi (tihe segamine vähendab kerkimist, sest tekkinud gaasid pääsevad välja).
5. Määri leivavorm rasvainega või vooderda küpsetuspaberiga, vala tainas sisse kaunista pealt seesamiseemnetega ja lase 175 kraadises ahjus 45 minutit küpseda. Leib on valmis umbes sel ajal, kui see hakkab pealt kuldseks muutuma. Eemalda vormist jahtununa.
Sobib suurepäraselt küpse avokaado “või”, pitsaürtide ja värske tomatiga – mmm, amps! :)
Tere! :)
Kas seda leiba on võimalik teha vaid toortatrast või sobib ka tavaline poetatar, mis peaks olema üldiselt rõstitud?
Parimat, A.
Tere, ei ole pruunist röstitud tatrast teinud. Pigem õnnestub see toortatrast, sest oluline on idandamise ja hapendamise protsess, mille puhul on oluline mikroobide kohalolu. Röstitud poetatras on see miinimumini viidud. Hele röstimata tatar on juba igas Rimis müügil, soovitan sellest proovida.
nii äge retsept, Liisa-Indra!! lõpuks proovisin ka järgi ja kerkis nii mõnusalt. nüüd sõime õhtusöögi kõrvale sooja krõbedat leiba. mmm.
Mul on hea meel, et maitses. Katseta julgelt maitsetega. :)
Tere Liisa-Indra
Tundub super mõnus retsept. Plaanin seda lähiajal proovida, aga selline küsimus, et mis mõõtmetega leivaküpsetus vorm teil on? Mulle tundub, et mul on selline pisem variant, et siis tean kuidas retsepti koguseid enda vormile kohandada. Aitäh :)
Tere Kadre! Leivavorm on Pyrexi klaasvorm, 28cm pikk ja 10,5 cm lai. Head leivategemist! :)
Suur tänu kiire vastuse eest Liisa-Indra :)
Nii super hea retsept, aitäh Sulle. Täna hakkan juba kolmandat korda seda leiba küpsetama :)
Sul kindlasti kujuneb oma lemmik, väga huvitav oleks leiva kohta Su mõtteid ja maitseid kuulda. Ma teen nt praegu tomatipasta ja köömnetega. :)
Proovisin seda leiba samuti teha. Tulemus jäi ysna jubeda käärima läinud maitsega :( millest see tulla võis?
Tere! Maitse läheb pahaks, kui üle lasta käärimisprotsessi. Ilmselt sel tainal oli ka üsna ebameeldiv lõhn? Ta ei tohi pealt kollaseks v väga roosaks minna, ka pole vaja, et haiseks. Proovi uuesti, vb väiksema kogusega siis alguses. Kui tunnetus käes, tuleb kergelt. :)
Tere
Kas tatraleiva puhul võetakse ka juurestiseks väike kogus tainast järgmise taigna sisse?
Olen alati uue teinud. Pole kunagi seda proovinud. Aga kui proovid, anna teada, kuidas töötas. :)