Absoluutne lemmikleib, olen seda klassikalist retsepti juba nii pikalt teinud, et nüüd tahan teistega ka jagada!
Avastasin kaks aastat tagasi hapendamise võlukunsti ning pole enam tagasi vaadanud. Kuigi mulle meeldib juurvilju hapendada, on ka mahedast teraviljast hapendatud toidud väga maitsvad. Üks variant hapendamist proovida, on teha ise tatraleiba. Lisaboonusena on see ju ka gluteenivaba. :)

Vaja:
600g toortatart
Peotäis hakitud päikesekuivatatud tomateid
5 spl mahedat tomatipastat
Meresoola
Peotäis seesamiseemneid

Tegemine:
1. Pane tatar klaaskaussi 7 tunniks likku (metall segab hapnemist, eelista klaaskaussi). Või jäta lihtsalt ööseks ligunema. (Kui jätad kauemaks, hakkab idanema, see sobib ka.)
2. Loputa tatar korralikult läbi ning peenesta (blenderis või saumiksriga) vähese veega paksuks jogurtitaoliseks püreeks.
3. Kalla saadud segu puhtasse klaaskaussi, kata pealt linaga ning jäta 12 tunniks seisma. Soojas keskkonnas piisab ka vähemast, külmas on vahel rohkem vaja. Nuusuta, et teaksid, kui lõhn muutuma hakkab! Mina kasutan külmal ajal vannitoapõranda soojust ja panen taina klaaskausis sinna hapnema.
4. Kas lõhn on muutunud ja tainas kerkinud? Lõhn võib olla isegi kergelt ebameeldiv. Lisa kõik ülejäänud koostisosad ja sega puulusikaga õrnalt läbi (tihe segamine vähendab kerkimist, sest tekkinud gaasid pääsevad välja).
5. Määri leivavorm rasvainega või vooderda küpsetuspaberiga, vala tainas sisse kaunista pealt seesamiseemnetega ja lase 175 kraadises ahjus 45 minutit küpseda. Leib on valmis umbes sel ajal, kui see hakkab pealt kuldseks muutuma. Eemalda vormist jahtununa.

Sobib suurepäraselt küpse avokaado “või”, pitsaürtide ja värske tomatiga – mmm, amps! :)

IMG_2392