Väherasvane mustika-banaani elus tort
Mustikas on imeline, see sisaldab pektiini, mis paksendab koogi sisu ilma tavapärase kookosrasva vm lisandita.
Retsept on klassika, see siin pärineb enamuses Elisa ja Mariini toortoidu kokaraamatust. Üks väga sarnane on ka Karen Ranzi´l ehk lisan selle ka, kui veel mustikaid saan :).
Vaja:
400g kuivatatud banaanilaaste
250g leotatud datleid
400g mustikaid (sobivad ainult värsked mustikad, külmutatud ei sobi, sest neis on rohkem vett)
2 küpset banaani
maasikaid
tumedat šokolaadi
Tegemine:
1. Blenderisse banaanilaastud ja leotatud datlid. Ja siis muljud segu 24cm (lahtikäiva) koogivormi põhja ja äärtesse.
2. Loputa blender üle ja pane sinna mustikad ja banaanid (vb sobiks isegi veidi soola), lase püreeks, maitse, kohanda ning vala saadud segu koogivormi.
3. Lükka ööseks külmkappi seisma. Hommikuks on nii kõva kook, et saad ilusti tükke lõigata ja tõsta. Jääb siis üle kaunistada.
Kook on tegelt ülimagus, nii et siia sobiks juurde midagi hapukat.
Tere!
Tahtsin küsida selle mustika-banaani toorkoogi kohta. Kas tumeda šokolaadi sulatasid lihtsalt ära ja panid hommikul peale?
Parimat,
Annika
Tere,
shokolaadi riivisin peale :). Pilt tundub vb tume, aga see tume on tarretunud mustika-banaani segu. Muide, olen teinud seda kooki ainult värskete mustikatega, ei kujuta ette, kas jäätunud mustikate puhul võib suur veehulk tarretumisel probleemiks olla. Nii et kui sa teed külmutatud marjadega, siis oleks huvitav teada!
Mina tegin külmutatud mustikatega ja hommikul oli külmkapis enamvähem sama vedel kook kui õhtul:(
Uurisin natuke ja erinevad materjalid väidavad , et mustikad on madala pektiini sidaldusega ja hoopis mustsõstrad kõrgega.
Tere Tuuli,
jah, sul on õigus, olen ka proovinud ja külmutatud mustikatega tõesti ei saa. Millegipärast arvasin, et olen sellekohase märke retseptile juba teinud. Nii et lisasin siis nüüd. Ma arvan, et kuna külmutatud mustikates on rohkem vett, siis see on põhjus, miks need ei tahku. Kui hooaeg tuleb, proovi värskete mustikatega, tõepoolest töötab!
Mina tegin külmutatud mustikatega. Lisasin igaks juhuks ca 1 tl agar-agarit koos 100 ml veega (keema lastud). Paara asja oli veel teisiti: banaani sisusse ei pannud – selle asemel oli 200g datleid. Peale tegin veel lisaks india pähklitest “toorjuustu kihi” – ca 225g leotatud india pähkleid, 2spl kookoserasva, 1 kiivi ja poole sidruni mahl. Aga väga hea oli kokku. Aitäh!
Hmm, kõlab hästi, ja India pähkli kiht on huvitav mõte! :)
Tere,mina kasutasin kultuurmustikaid(No Bananas)ja kogu kupatus tarretus enne kui suutsin külmkapi ukse avada.Homme läheb proovimiseks,loodan,et tulihää:)
Jahh, huviga loen su kogemust, mismoodi kook sai? Nüüd suviste mustikatega on hoopis teine lugu, pole vesised nagu külmunud, tarretud paremini! :)