Miks taimetoitlastel on vähem HPV-d ja vähki?
Dr Michael Greger tutvustab uuringuid, kus selgitatakse, et taimetoitlastel esineb vähem nii HPV-d kui emakakaela vähki ning teisi vähiliike.
Enamusel noortel naistel, kes nakatuvad inimese papilloomviirusega (HPV) ei arene see vähiks, sest immuunsüsteem ajab viiruse enne kehast välja. 70% naistest kaob viirus kehast 1 aasta jooksul ja 90% kahe aasta jooksul (juhul, kui pole immuunsüsteemi haigusi).
Ilmus uus uuring (viited videos ja nutritionfacts.org), et taimetoitlastest naistel on märgatavalt vähem HPV-d. Samuti viidatakse, et taimetoitlastest naised on paremini kaitstud, kuna nad söövad rohkem juurvilju ja puuvilju (kust saab rohkelt antioksüdante ja fütotoitaineid).
Mingi teine uuring (viited videos ja nutritionfacts.org) võttis naised, kellel oli HPV, uuris ja muutis nende dieeti ja taastestis neid 3 ja 9 kuu pärast. Mis siis sai? Tuleb välja, et rohke juurviljade söömine vähendab HPV järjepidevust poole võrra, mis omakorda kahekordistab naise võimalust sellest lahti saada.
Erinevad antioksüdandid mõjuvad erinevalt. Kuid tuleb välja, et anitoksüdandid suruvad viiruste DNAs maha nende aktiviseerumiseks vajaliku osa.
Mis puutub emakakaelavähi ennetamisesse, siis fütotoitained nagu tumerohelistes lehtedes olev luteiin ja tomati punane pigment lükopeen mõjuvad haiguse arenemist ja järjepidevust vähendavalt.
2013. aastal tuhandetel Põhja-Ameerika vegan naistel läbi viidud uuring kinnitab: täistaimetoitlastest naistel on märgatavalt vähem “naiste vähke”, seega ka emakakaelavähki.
Ammu on selge, et rinnavähk on tugevalt seotud keskkonnakemikaalide ja toidu küpsetamisel tekkivate kemikaalidega. Tuleb välja, et roheline tee tundub olevat üks võimas vähi arengu katkestaja. Dr Greger kirjutab sellest siin.
Allikas:
NutritionFacts.org