Üks maailma imelisemaid vürtse, kollajuur ehk turmerik, on mitmel moel tõeliselt võimas. Kõikide taimetoitlaste rõõmuks avastas USA Rahvuslik Terviseinstituut, et see toetab meid ka asendamatute rasvhapetega.

Uuringus leiti, et turmerikus leiduv polüfenool kurkum võimendab DHA taset, soodustades ajus selle asendamatu rasvhappe biosünteesi.
DHA puudust peetakse igasuguse toitumisega elanikkonna seas tavaliseks ning see mõjutab aju toimimist.

Kurkumit on viimasel 45 aastal väga palju uuritud, ainuüksi greenmedinfo.com andmebaasis on kurkumi kohta 1500 avaldatud artiklit, viidates selle võimsa taime erilistele raviomadustele.

National Institutes of Health‘i uuringu kohaselt:
“Docosahexaenoidhape (DHA, C22: 6n-30) on aju kudedes kõige olulisem omega-3 rasvhape, mille puudus on seotud mitmete neurokognitiivsete häiretega nagu ärevus, Alzheimer, depressioon, skisofreenia ja tähelepanuhäired. Närilistel läbiviidud uuringutel selgus, et DHA puudus kasvuperioodil toob kaasa õppimis- ja mäluhäired.
Imetajad peavad saama DHAd loomsetest allikatest või seda ise taimedest sünteesima, näiteks omega-3 rasvhappe eelkäiast nagu alfa-linoleenhape, mida leidub linaseemnetes, Kreeka pähklites ja chia seemnetes. DHA süntoos toimub peamiselt maksas, aju suudab toota ainult limiteeritud koguse. Taimetoitlastel on võrreldes omnivooridega üldiselt väiksem DHA tase vereplasmas. Kuid siiski, hoolimata leidub mitmeid populatsioone, kus elataksegi ainult taimsel toidul ja inimeste tervis õilmitseb. Nad saavad piisava koguse DHAd, mis toetab nende kognitiivset arengut ja plastilisust.”

Teadlased peavad võimalikuks, et DHA konveratsiooni eelkäijast võib toetada mõni muu komponent, mis taimetoitlaste menüüs on.

Uuringus on kolm põhilist leidu:
1. Kurkum võimendab DHA sünteesi alfa-linoleenhappest ja tõstab nende ensüümide taset, mis selles sünteesis osalevad nii maksa kui aju koes.
2. Kurkumin võimendab DHA sünteesi maksas.
3. Ravi kurkumi ja alfa-linoleenhappega tõstab ajus DHA taset.

Allikas:
Foodrevolution.org