See on suur! Ja väga oluline! Maailma Tervishoiuorganisatsioon teatas just, et peekoni ja töödeldud liha söömine põhjustab vähki.

Suurimates uudistekanalites levib see uudis nagu kulutuli.
Prantsusmaal on nagunii praegu kuum teema pakkuda riiklikes haridusasutustes lastele ka taimset toitu ja septembris esitas taimetoitlasest parlamendisaadik Yves Jégo selleteemalise eelnõu. Nii et prantslased tõmbasid teema kohe kuumalt käima.
Ameerikas ollakse sellise uuenduse üle kahetisel arvamusel, sealgi on toimumas võimas roheline revolutsioon. Kuid seal on ka megasuur loomatööstus ja võimsad lobbi-tiimid.

Põhipoint on see, et
[highlight]26. oktoobril teatas Maailma Tervishoiuorganisatsioon, et peekon, vorstid ja teised töödeldud lihad põhjustavad vähki, ning tõenäoliselt põhjustab seda ka punane liha. Töödeldud liha on nüüd samas kategoorias kus asbest, sigaretid ja alkohol ning punane liha lisatakse inimesele tõenäoliselt kahjulike toiduainete nimekirja. [/highlight] Voilá!

Uurimus põhineb 22st rahvusvahelisest teadlasest koosneva paneeli tööl, uuriti dekaadide jagu uurimistöid punase ja töödeldud liha seostest vähiga, süvenedes loomkatsete tulemustesse, inimese tervise ja toitumise alastesse uuringutesse ja rakutöö spetsiifikasse, mis kõik kokku näitab teed punasest lihast vähini.

USA lihatööstus astus esimesena WHOle vastu
Lihatööstus on Maailma Tervishoiuorganisatsiooni tööst teadlik ning on sellele juba mitu kuud vastust koostanud. USA lihatööstuse vastulöögis osalevad teadlased, kes otseloomulikult püüavad lüüa kõikuma mitte niivõrd terviseaspekti (sest selle eest ei pääse), vaid selle uue ametliku aspekti põhjapanevat ja tugevat seisukohta – et liha põhjustab vähki.

50g punast liha nädalas toob vähi?
Teadlastepaneel tsiteeris uuringuid, mille kohaselt 100g punast liha päevas tõstab soolevähi riski 17%. Ka 50g punast liha tõstab soolevähi riski peaaegu sama palju.
Ka väidetakse, et aastas 34 000 vähki surnud inimese elu lõppemise võib kirjutada rohke töödeldud liha söömise arvele.

“Töödeldud liha söömisest saadud soolevähi risk jääb tavainimesele madalaks, kuid see risk kasvab koos liha söömise suurenemisega,” ütles Kurt Straif, Maailma Tervishoiuorganisatsiooni Rahvusvahelise Vähiuuringute Instituudi ametnik.
“Kui vaadata suurt hulka inimesi, kes kõik söövad töödeldud liha, on vähki haigestumise mõju globaalselt avaliku tervise seisukohalt väga oluline.”

WHO julges astuda kaugemale kui teised 
Lihasöömise ja vähki haigestumise seose üle on teaduskulisside taga vaieldud juba aastaid, eriliselt on muret teinud just soole-, rinna- ja eesnäärmevähk. Kuid siin on nüüd üks asi, mida tuleb tähele panna. Maailma Tervishoiuorganisatsioon läks kaugemale kui teised organisatsioonid, mis lihtsalt soovitavad taimset toitu ja kiidavad heaks veganismi. Maailma Tervishoiuorganisatsioon ütleb, et töödeldud liha põhjustab vähki ja punane liha tõenäoliselt põhjustab vähki.

Näiteks ütleb Ameerika Vähiühing, et on leitud seos punase liha ja soolevähki haigestumise sagenemise vahel. Nad ei ütle, et liha põhjustab vähki.

Ameeriklaste Toitumissoovitustes tunnistatakse tailiha tervisliku toidu osana, kuid samas jagatakse ka hoiatus, et töödeldud liha (vorstid, ka peekon) ning soolevähki ja südameveresoonkonna haigustesse haigestumise vahel on seos.

Harvard ei soovita piima ja punast liha
Kaks aastat tagasi avaldas Harvardi Ülikooli Avaliku Tervise Keskus Healthy Eating Plate’i ehk omapoolsed toitumissoovitused. Harvard ei soovitata piima, muna ega liha, vaid pigem taimset terviktoitu!
Ka tegi Harvard 20 aastase uuringu põhjal põhjapaneva teate – rohke punase liha söömine toob kaasa haigused, näiteks diabeedi ning kokkuvõttes lühema eluea. Kui suurendada igapäevase punase liha söömist kõigest 50g võrra, kasvas diabeedirisk 48%. Ka Harvard ütleb, et kõige suurem risk on töödeldud liha nagu viinerite, vorstide ja peekoni söömisel.

Mida WHO teade turunduslikult tähendab?
Maailma Tervishoiuorganisatsiooni väljaütlemine toob nüüd kaasa laine. Ja see laine on osalt roheline, sest kõik taimetoidu-, looma- ja keskkonnhuvilised võimendavad seda uudist.
Teisalt on laine poliitiline, sest lihatööstus on suurettevõtlus, mis mõjutab valitsusi ning selline lobbi toob kaasa lööva ja nutika turunduse.
Ja osalt võib asi minna ka räpaseks, st personaalseks mahategemiseks. Ent mis tehtud, see tehtud – liha põhjustab vähki.

Palju vaieldakse otsust mõjutanud uuringute tausta üle, kuid siin on selge, et ei tasu lugeda artikleid, tuleb ise lugeda teadustöid ja teha seda silmad lahti.

Eesti toitumissoovitused jõuavad vaikselt järgi?
Eesti Tervisearengu Instituut soovitab toitumine.ee lehel eelistada lihale kala ning baseerida toit pigem taimsele toorainele. Ent tervislikuks peetakse kõiki loomseid toite ning punase liha puhul soovitatakse tailiha, mida tasub nende hinnangul süüa kolmandik kõikidest lihaportsjonitest.

Töödeldud liha pole tervislik eelkõige soola, lisaainete ja transrasvade sisalduse tõttu.

Punase liha all mõeldakse tavapäraselt lehma-, sea-, hobuse-, pardi- ja haneliha. (Harvardi määratlus)


Allikad:

toitumine.ee
Washington Post
Association Végétarienne de France